Novosađani odali poštu žrtvama Racije

Na poziv Antifašističke akcije Novog Sada, stotinak Novosađana danas je na Keju odalo poštu žrtvama Novosadske racije.

Na poziv Antifašističke akcije Novog Sada, stotinak Novosađana danas je na Keju žrtava racije odalo poštu žrtvama Novosadske racije.

Pored aktivista Antifašističke akcije, prisustvovali su i članovi rodbine nekih od stradalih u raciji pre 70 godina. Oni su, u podne, ispred spomenika "Porodica" položili vence i cveće.

Antifašistička akcija Novog Sada pozvala je Novosađane da poštu žrtvama odaju danas, bez političara i popova. Oni su naveli da poginulih treba da se sećaju građani, a ne oni koji su tu zbog "plate, protokola ili večnog lova na ljudske duše". Kako su rekli, u vremenu krize i beznađa poput današnjeg, fašizam i njemu srodne ideje lako nalaze svoj put, a državno zatiranje borbe protiv te ideologije ide u pravcu da se fašistički zločini zaborave.

Ove godine gradske vlasti neće učestvovati u obeležavanju godišnjice Novosadske racije, već će to prepustiti Eparhiji bačkoj, iz koje su, uz žestoke reakcije, odbili predlog da grad i crkva zajedno obeleže godišnjicu. Prošle godine su predstavnici crkve držali pomen odvojeno od svetovnog skupa, od kojeg je Grad ove godine odustao.

Kako 021 saznaje, problem je nastao još pre nekoliko godina, jer su predstavnici crkve bili nezadovoljni što su u prvom planu pri organizaciji i sprovođenju komemoracije žrtvama racije bili političari, a ne oni.

  • berolina

    22.01.2012 12:14
    dan zrtava Racije 1942
    kome smeta juceresnja polaganje venaca i cveca na Keju?
    zar su vam jos uvek potrebni TUTORI i samozvane "vodje"?
    samo maloumnima i maloletnima su potrebni "staratelji"...zato, da li je bilo u subotu na Keju, 5 ili 55 ucesnika povorke, NE DA NIJE relevatno, nego je SRAMOTA prebrojavati ucesnike! meni su ti mladi ljudi blizi, nego novokomponovani "vernici" inspirisani vrlo "pametnim" obracanjem vladike Irineja...treba procitati pazljivo ZVANICNI tekst Eparhije backe, kao i obracanje medijima; to je sve toliko nabijeno MRZNJOM...ZASTO???

    da je bilo vise tolerancije, vere i ljubavi, ne bi bilo ni zrtava.
  • Gradjanin

    22.01.2012 12:13
    Gradonacelnice, uvek sam bio uz vas, ali ovo vam nije trebalo.
  • 22.01.2012 09:49
    54. profesinalnih antifasista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti