Velika analiza 021.rs: Bojkot efekat - Novosadska opozicija ostala bez 18.000 birača za pola godine

Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je još jedan mandat u Novom Sadu. Opozicija je dobila znatno manje glasova u odnosu na decembar, a pad je zabeležen i kod vladajućih.
Velika analiza 021.rs: Bojkot efekat - Novosadska opozicija ostala bez 18.000 birača za pola godine
Foto: 021.rs
Portal 021.rs analizirao je zapisnike sa biračkih mesta koji su objavljeni na sajtu Republičke izborne komisije.

Analiza pokazuje da je opozicija dobila čak 18.000 glasova manje u odnosu na decembarske izbore, dok je vlast zabeležila pad do 7.000 glasova.
 
Gradska izborna komisija objavila je preliminarne rezultate lokalnih izbora.
Kako se glasalo?
 
Portal 021.rs analizirao je zapisnike sa svih 222 biračkih mesta. U Novom Sadu je glasalo više od 166.000 građana. To znači da je u Novom Sadu glasalo čak 35.000 ljudi manje u poređenju sa izborima u decembru prošle godine. 
 
 
Više od 87.100 građana je svoj glas dalo koaliciji okupljenoj oko Srpske napredne stranke. 
 
Lista "Udruženi za Novi Sad", sastavljena je od 12 stranaka i pokreta, prikupila je više od 40.000 glasova.
 
"Kreni-promeni" je učestvovao prvi put i u startu je ostvario dobar rezultat. U Novom Sadu je lista dobila oko 16.500 glasova.
 
Lista "Heroji - Miša Bačulov" dobila je oko 6.200 glasova, a Savez vojvođanskih Mađara nešto manje od 2.000.
 
 
Ovo bi trebalo da budu jedine liste koje će preći cenzus i koje će imati odbornike u Skupštini grada. Kada su u pitanju liste koje će biti u lokalnom parlamentu, ove brojke se podudaraju sa onim koje su objavili CeSID i IPSOS, čiji su preliminarni rezultati ispod cenzusa ostavili manjinske liste Ruske stranke i Istine.
 
Ostale liste su uglavnom imale po nekoliko stotina glasova. Nevažećih listića je bilo više od 3.000.
Šta pokazuju brojevi?
 
Analiza zapisnika pokazuje da je lista koju su činili SNS, SPS, SRS, Zavetnici, Pokret socijalista, PUPS i SDP, uspela da sačuva većinu glasova ove grupe stranaka, iako je izlaznost bila za 10 odsto manja. 
 
Pre pola godine, u decembru, SNS, SPS, SRS i Zavetnici su na izbore izlazili na odvojenim listama. Tada su Zavetnici i SRS bili opozicija. Međutim, zbir glasova koje su tada dobili u Novom Sadu je 94.332, po čemu su ove stranke sada osvojile do 7.000 glasova manje. 
 
 
Nasuprot tome, iako ujedinjena, pa i u "proširenom sastavu", opozicija je doživela veliki pad broja glasova. 
 
U decembru 2023. koalicije "Srbija protiv nasilja" i NADA u Novom Sadu su dobile 81.000 glasova. Sada je procena da će tri najveće opozicione liste, Udruženi, Kreni-promeni, Budi heroj imati zajedno oko 62.600 glasova. Čak 18.000 glasova manje.
 
Da je SNS doneo dobru odluku za ove izbore kada se odlučio na ukrupnjavanje, pa i na simbolično kreiranje Pokreta za narod i državu, pokazalo se i po tome što je pobednička koalicija slavila na čak 195 biračkih mesta, a Udruženi za slobodan Novi Sad na 27. 
 
To je značajna razlika u odnosu na decembarske izbore, kada je opozicioni blok pobedio na više od 100 biračkih mesta, odnosno na većini mesta na kojima se glasalo. 
 
Međutim, vidljivo je da na pojedinim biračkim mestima dolazi do "deljenja" glasova između Udruženih i Kreni-promeni. U scenariju "šta bi bilo kad bi bilo", odnosno da su Udruženi, Kreni-promeni i Miša Bačulov izlazili na jednoj listi, SNS bi bio pobednik na 90 biračkih mesta. 
Bojkot efekat
 
Brojevi sa biračkih mesta govore i da su pozivi na bojkot, ali i uopšte nezainteresovanost građana za lokalne izbore, bili prisutniji u urbanim zonama, gde se primećuje prva izlaznost do 50 odsto, kao i blaži pad glasova opozicije, dok u prigradskim naseljima izlaznost ide i više od 60 odsto uz jasno izraženu naklonost ka koaliciji oko SNS-a.
 
Na više od 90 odsto biračkih mesta najviše glasova je osvojila koalicija SNS-a, potom Udruženi, Kreni-promeni, pa Budi Heroj Miše Bačulova. Odstupanja su bila samo na pojedinima biračkim mestima na Telepu i u Budisavi, gde Savez vojvođanskih Mađara tradicionalno ima više glasova. Slično se dogodilo i u Kisaču, gde je nedavno formirana Slovačka demokratska liga bila četvrta.
 
 
Kada se pogledaju zapisnici, slovačka lista ili "Ćale ovo je za tebe" imaju nula ili jedan glas na velikom broju biračkih mesta, što se ponavlja i sa nekim drugim listama, pa se otvara pitanje kako su uopšte sakupile 1.000 glasova neophodnih za kandidovanje na izborima.
 
Što se tiče "mesne raspodele" glasova, prigradska naselja su i dalje čvrsto uporište SNS-a, dok Limani, Stari grad sa širim centrom ka Podbari, Rotkvariji i Salajci, te većim delovima Detelinare, Novog naselja i Telepa daju glasove opoziciji. 
 
Detaljnu analizu toga kako se glasalo po delovima Novog Sada portal 021.rs će objaviti u utorak.
 
Analize prethodnih izbornih ciklusa pogledajte na sledećim linkovima: Izbori 2023, Izbori 2022, Izbori 2020, Izbori 2017, Izbori 2016
  • 60% izlaznost

    04.06.2024 11:38
    ruši Vučića i SNS
    Sad je apsolutno jasno da 60% izlaznost ruši Vučića i SNS-SPS, nikakve šanse nemaju kad je velika izlaznost !
    Kakav Bojkot, to je Vučić ubacio priču među opoziciju da bi mogao da dobija izbore.
    Svako ko od sada pominje bojkot radi za Vučića i lopove iz SNS-a.
    Opoziciji program mora da postane "podsticanje što veće izlaznosti" i samo o tome da priča i da nose transparente "Svi na izbore" i "60% izlaznost ruši režim".
    A od sada one koji pozivaju na Bojkot ismejavati u javnosti, i označavati ih za SNS saradnike i botove. Ismejavanje onih koji pozivaju na Bojkot mora da bude konstantno i stalno u budućnosti u Srbiji kako bi im se upropastila ta DB ideja i poluga za opstanak režima.
  • Voja

    04.06.2024 09:03
    Tito partija
    Tako se vraćaju jednopartijski sistemi i jednoumlje.Obesmisle se izbori i kroz nekoliko ciklusa drastično smanji izlaznost.
  • Bbb

    04.06.2024 07:03
    Wew
    Opoziciju interesuju mandati! Jedini pravi put za opoziciju je da vrati sve mandate od republike do lokala i da pusti ove siledzije da sami vladaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.