EU raspisala tender za gradnju regionalne deponije u Novom Sadu

Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je tender za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu.
EU raspisala tender za gradnju regionalne deponije u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Projekat uključuje gradnju sanitarne deponije u Novom Sadu i transfer stanica u Vrbasu i Bačkoj Palanci. 
 
Rok za prijave je početak septembra, a predviđeni rok za izgradnju je tri i po godine od potpisivanja ugovora. 

Vrednost posla koji većim delom finansira EU je 100 miliona evra. EU će za izgradnju regionalnog centra dati 60 miliona evra, a Republika Srbija 40.

Prema tenderskoj dokumentaciji, sanitarna deponija u Novom Sadu će imati kapacitet od približno 1.209.000 kubnih metara. Iz transfer stanica u Bačkoj Palanci i Vrbasu koje su deo ovog projekta, prikupljeni otpad će se dovoziti na novosadsku deponiju. 
Novi Sad je još krajem prošle godine usvojio odluku o osnivanju javnog preduzeća "Regionalni centar za upravljanje otpadom", a u aprilu je za prvog v.d. direktora preduzeća odabran diplomirani pravnik Svetozar Lekić.
 
U maju je na Gradskoj deponiji otvoreno prvo od tri planirana reciklažna dvorišta koja će biti deo regionalnog centra. 
 
Građani će na ovu lokaciju moći da donesu karton, plastiku, aluminijum i slične materijale, kao i otpad poput guma, akumulatora i baterija.
 
Novoosnovana gradska firma "Regionalni centar za upravljanje otpadom" je 15. novosadsko javno preduzeće. Sedište će imati na mestu buduće Regionalne deponije, što obuhvata širi prostor sadašnje Gradske deponije.
 
Ovo preduzeće neće biti samo novosadsko, jer će u njemu manjinske udele imati i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Sve opštine učestvuju u osnovnom kapitalu ovog preduzeća, ali srazmerno broju stanovnika. To znači da će Novi Sad ima 67,65 odsto vlasništva, Bačka Palanka 8,95 odsto, Bački Petrovac, 2,14 odsto, Beočin 2,58 odsto, Žabalj 4,43 odsto, Srbobran 2,67 odsto, Temerin 4,78 odsto i Vrbas 6,80 odsto osnovnog kapitala.

  • Jovana

    01.09.2024 20:37
    Reciklazni centar
    Reciklazni centar - tender za 5 dana? Kako iko moze da kaze za 5 dana izgledace ovako, radice ovako i to kosta ovoliko? I Kako vec imate novootvorenu firmu koja unapred ce imati sediste u tom centru? Prestanite da zamajavate narod, opet se zaduzite, i ostavite pustos za sobom. Narod ima pravo da vidi predlog resenja projekata i kako oni funckionisu a ne da napravite imaginarnih milion m2 i od najlepseg grada napravite jedno veliko smetliste! Unistavate sve sto vam dodje pod ruku! Neverovatno!
  • DERAN iz Opatije

    05.06.2024 16:35
    JOŠ ĆETE VIDETI
    šta će ovih milion kubika smeća da uradi našem Novom Sadu,
    svako toliko će nad gradom da se nadvija crni gusti dim, a o karcinomu i smradu da ne govorim...
    takvu megalomansku deponiju nema ni blizu centra Beograda - pametni ljudi, nedaju i dosta.
    a naš ministar vojni, pardon, premijer, eks gradonačelnik nam ga baš dobro smestio.
    Imam ovde u Rijeci i Puli iskustvo : napravljena je reginalna deponija, kad su počele da rade, a udaljene su od centra grada nekoliko desetaka kilometara, ogroman smrad je naterao ljude da se pobune i obe su pred zatvaranjem. Utučeni su silni milioni. Tako će biti i sa našom novosadskom Deponijom, živi bili pa za par godina ćemo divaniti o tom nakaradnom promašaju.
    A tzv. premijer će već biti u zasluženoj penziji i žive će daleko, daleko od ove ekološke bombe.
  • civilizacija

    05.06.2024 07:36
    bacanje kalorija
    a spalionica? a grejanje grada kao u bg? nista :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".