Održan pomen ubijenim Novosađanima

Na Keju žrtava racije danas je obeležena 70. godišnjica Novosadske racije.
Na Keju žrtava racije danas je obeležena 70. godišnjica Novosadske racije.

Patrijarh Irinej je podsetio da su januarski dani 1942. godine bili najcrnji i najkrvaviji dani u istoriji Novog Sada i okoline. "Mnogo crnji i krvaviji od onih dana kada je ovim prostorima harao Atila Hunski. Obuzima nas jeza i užas i dan-danas zbog stradanja nedužnih građana Novog Sada i Bačke", kazao je poglavar SPC.

Direktor Centra "Simon Vizental" i lovac na naciste Efraim Zurof, rekao je da su zločini poput Racije bili proizvod politike rasizma i antisemitizma nacističkog Trećeg Rajha i njegovih saveznika. "Pravda i sećanje su načini da se reaguje na ovakve zločine. Ali, pravda može da pokaže ozbiljne nedostatke", rekao je Zurof podsetivši na slučaj bivšeg mađarskog žandarmerijskog kapetana Šandora Kepira, koga je sud u Budimpešti prošlog leta oslobodio krivice, usled nedostatka dokaza.

Pomenu žrtvama prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, ali zbog spora sa crkvom, u svojstvu građanina.

U organizaciji Crkvene opštine Novi Sad i Memorijalnog društva "Racija 1942", u 15 sati biće održan pomen žrtvama Racije i na Štrandu, mestu stradanja Novosađana ledenih januarskih dana pre sedam decenija. To udruženje je zatražilo da se konačno utvrdi koliko je zaista Novosadjana pobijeno u Raciji.

Podseća se da se u Srbiji najčešće navodi da je tada pobijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.300 Novosadjana u periodu od 21. do 23. januara, dok istoričari u Madjarskoj navode da je tada pobijeno više od 3.400 gradjana i da je Racija trajala od 20. do 23. januara. Ovo udruženje traži da se na Štrandu podigne spomen-obeležje žrtvama jer su na tom mestu zločini i počinjeni, a ne na Keju i zato su pozvali Zurofa da govor održi i na kupalištu kako bi time pomogao inicijativu za podizanje spomen-plače.

Inače, prema raspoloživim podacima u odmazdi je krajem 1944. godine na području Južne Bačke ubijeno i oko 1.100 Mađara, najčešće zbog učešća u Raciji.

  • sale novosadjanin

    23.01.2012 21:59
    @bns
    procitaj table na spomeniku,pa ce ti biti jasnijo!!!
  • bns

    23.01.2012 21:25
    Ako se obeležava Racija, ne razumem zašto se spominju pobijeni Mađari?
  • sale novosadjanin

    23.01.2012 15:54
    srbine
    koliko je popova nastradalo pre 70 godina pa da oni imaju pravo da uzurpiraju ono sto je pogodilo celu vojvodinu ?
    ps-vodi ih kuci kad su ti tako dobri !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti