Analiza poraženih: Većina lista u Novom Sadu dobila manje od jedan odsto glasova

Veliki broj izbornih lista koje su se kandidovale u Novom Sadu na kraju na izborima nije osvojio ni jedan odsto glasova.
Analiza poraženih: Većina lista u Novom Sadu dobila manje od jedan odsto glasova
Foto: 021.rs
Rezultati izbora ponovo su otvorili pitanje kako to pojedine grupe sakupe dovoljno potpisa za kandidaturu, a da su na kraju dobili znatno manje glasova. 
 
Više je bilo nevažečih glasačkih listića, 3.610, nego što su stranke koje su ostale ispod cenzusa dobile glasova.
 
Time se nastavlja priča o mogućim "fantomskim listama", koje su bile organizovane kako bi se uticalo na zbunjivanje birače, odvlačenje glasova opoziciji ili, po potrebi, bile "pogurane" preko cenzusa u slučaju potrebnog mandata, što se uglavnom odnosi na manjinske liste.
 
Analizom preliminarnih rezultata vidi se da su tri liste imale više potpisa podrške nego glasova na izborima, dok je još šest njih imalo tek oko hiljadu glasova.
Najgori rezultat ostvarila je lista "Ćale ovo je za tebe" koja je dobila tek 565 glasova, što je upola manje od broja predatih potpisa podrške. 
 
Ova lista se nije isticala u Novom Sadu, niti su se posebno oglašavali. Grupu predvodi Petar Đurić iz Beograda i učestvovali su na izborima u prestonici, gde su takođe ostali ispod cenzusa. 
 
Lista "Za prave stvari podrži Gari" dobila je svega 717 glasova, što je takođe gotovo upola manje od broja potpisa koje su podneli prilikom kandidature. Ipak, ova lista je bila aktivna, vodila je kampanju mahom na društvenim mrežama, ali su organizovali i tribine. Međutim, u medijima je bilo navode da su pojedini kandidati sa ove liste bili bliski Srpskoj naprednoj stranci.
 
Izborna lista koju je predvodio Aleksandar Odžić dobila je 1.386 glasova, odnosno 0,83 odsto. Ova lista je vodila kampanju, bila je prisutna kako u medijima, tako i na društvenim mrežama. Kako su uočili mediji, i na njegovoj listi su se našle osobe koje su prethodno bile u Pokretu obnove Kraljevine Srbije, koji su posle raskida saradnje sa SNS-om prešle u vladajuću partiju. 
 
Sasvim druga priča osvojila je 1,461 glas, što je znatno lošije u odnosu na 2020. godinu kada su na lokalnim izborima imali 3.233 glasa i bili blizu prelaska cenzusa. Ova lista bila je veoma prisutna, vodila je kampanju usmerenu ka Novom Sadu, ali su se istakli i po tvrdnjama da je Miša Bačulov saradnik Srpske napredne stranke. 
 
Dve liste koje čine etablirane političke organizacije na domaćoj sceni beleže pad u podršci koju imaju. Dosta je bilo nije bio prisutan u lokalnoj kampanji, te je sakupio 1.467 glasova.
 
Koalicija "Volim Novi Sad", koju čine Narodna stranka, Dveri i Živim za Srbiju dobila je svega 1.747 glasova i prešla jedan odsto glasova. Iako je ova koalicija predlagala i konkretna rešenja za pojedine gradske probleme, oni po svemu sudeći nisu uspeli da dođu do građana i svog biračkog tela. 
Kada su u pitanju manjinske stranke, najviše glasova je osvojio Savez vojvođanskih Mađara koji će imati jednog odbornika u Skupštini grada.
 
Nasuprot tome, najmanje glasova osvojila je Slovačka demokratska liga, koja je osnovana nekoliko dana pred izbore. Ova lista je osvojila svega 359 glasova. 
 
Stranka vlaške manjine Istina, koja je 2020. ušla u Skupštinu Novog Sada, ovog puta je osvojila 1.063 glasa. Ova stranka je imala kampanju, a po okončanju izbora saopštili su da su ih napadali i vlast i opozicija.
 
Ispod cenzusa ostaje i Ruska stranka, koja je osvojila 1.223 glasa. Ovoj stranci se predviđao prelazak praga od jedan odsto i ulazak u gradsku skupštinu, ali se to nije dogodilo. Ovu listu od samog starta prati stav da je u pitanju "satelit SNS". Listu je predvodila Ivana Macak koja se istakla tokom blokade Filozofskog fakulteta, kada je traženo da se sankcioniše vanredni profesor Dinko Gruhonjić zbog navodnog govora mržnje.
  • Konstantin..

    06.06.2024 08:39
    Eee Moj Novi Sade
    Kakva je to bila predizborna kampanja vlasti bez otvaranja novih objekata, bez novih investicija, bez bilo kakvog spektakla? Svi su očekivali da garaže budu završene u roku i da ih otvore pred izbore. Od toga ništa. Ulica Zlatne grede, iako ful srešena i napucana, nije otvorena, umesto toga čak zaklonjena džakovima da se ne vidi? Vlast je bila samouverena da dobija izbore, pa nije ni vodila kampanju. Ima li iko ideju na osnovu čega? Svi novinari o tome ćute i umesto toga se bave stvarima koje nisu sporne i koje su zamazivanje očiju....
  • Novosadjanka

    06.06.2024 06:58
    Bas lepo
    Samo gledati kako su se međusobno pljuvali i onda odmah znate da je to naručeno da se pljuju kako bi jedni drugima dizali cenu. Na štandovima plaćeni ljudi koji se pojavljuju samo pred izbore, spotovi... odakle to? Nismo ni mi blesavi.
  • Đuka

    06.06.2024 06:04
    Da li iko može da poveruje da je Miša Bačulov bez neke kampanje i preko noći dobio 3 odbornika? Ja ne mogu, ali o tome svi ćute zato što misle da je protiv vlasti. Sa naglaskom na "misle".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti