Uskoro skele oko tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi

Obnova tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi koštaće gotovo devet miliona dinara.
Uskoro skele oko tornja sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi
Foto: 021.rs
Kako se vidi iz ugovora, popravke ovog simbola Novog Sada, koji je oštećen u superćelijskoj oluji prošlog jula, trajaće 150 radnih dana.
Zavod za zaštitu spomenika kulture angažovaće beogradske firme "Ornament-investinženjering" i "Niković company", te "Vortex Universal 021" iz Novog Sada za ovaj posao, a iz detalja ugovora se vidi da će skoro sve radove obaviti "Ornament".
 
Postignuta cena za radove je 8,8 miliona dinara, što je za dva miliona manje od procenjene vrednosti, tako da je postignuta i ušteda javnom nabavkom.
 
Na tenderu Zavoda pristigla je i ponuda "NPN" iz Novog Sada, koja je bila skuplja i iznosila je 9,9 miliona dinara.
Prema projektu, radovi na tornju sa satom obuhvataju zamenu oštećenih elemenata objekta, fasadnih i unutrašnjih zidova, zaštitne ograde i trotoara uz objekat, restauraciju i konzervaciju kape tornja s dekorativnim vrhom, brojčanika sa kazaljkama, fasadne stolarije i bravarije.
 
Zavod je u specifikaciji detaljno opisao šta će se sve raditi, pa se tako kaže da će biti skinut postojeći malter i spolja i iznutra sve do opeke, a potom ponovo urađeno malterisanje.
 
Predviđeno je i da se na kapi tornja zamene oštećeni elementi drvene konstrukcije, kao i kompletni krovni pokrivač od bakarnog lima.
 
"Dekorativni vrh tornja, koji se sastoji od nosećeg koplja, jabuke, oznaka strana sveta, vetrokaza i vrha u obliku srca, izrađuje se novi prema postojećem. Stari elementi dekorativnog vrha, koji su u oluji polomljeni i veoma oštećeni, biće demontirani, popravljeni, ponovo sastavljeni, konzervirani i preneti u Muzej Novog Sada", navodi se. 
 
Radovima je obuhvaćena restauracija i konzervacija brojčanika sa kazaljkama, kao i elemenata izrađenih od kovanog gvožđa u unutrašnjosti tornja, poput zatega, klanfni, nosača, ograda.
 
"Predviđena je konzervacija i restauracija zaštitne ograde oko tornja, popravka pripadajućeg popločenja, kao i izrada zaštitne fuge između fasadnih zidova i popločenja. Drvene šalukatre sa kape tornja konzerviraju se i restauriraju, kao i gvozdena ulazna vrata. Predviđa se provera, popravka i ispitivanje gromobranske instalacije", stoji u opisu radova.
Toranj sa satom na Petrovaradinskoj tvrđavi obnovljen je 2013. godine, a 2016. godine automatizovani su satni mehanizam i zvonik, a rađeni su i drugi radovi.
 
Tokom proteklih skoro tri veka postojanja, ovaj simbol Novog Sada, koji je Petrovaradinskoj tvrđavi poklonila carica Marija Terezija oko 1750. godine, pošto je donet iz Alzasa u Francuskoj, više puta je obnavljan zbog oluja i udara gromova, ali i ljudske nebrige i ratova. 
 
Poznat je i kao "Pijani sat" pošto mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate jer je prvenstvena namena bila da lađari na Dunavu iz daljine vide koliko je sati.
  • Ђурђица

    06.06.2024 16:14
    Да су га редовно одржавали то се не би догодило а и вечито је увече у мраку
  • Ha

    05.06.2024 21:06
    Aaaa
    Kakav bi to pogled bio sa solitera, izeš taj rdjav sat, srušio se slučajno od starosti, i vreme mu bilo! Ruši bagro sve! Nije više to Novi Sad, menjaju mu ime u Ruši Sad!
  • Srle

    05.06.2024 15:38
    Neka Exit ovo popravi o svom trosku, a zatim se zauvek skloni sa tvrdjave

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".