Studenti ne mogu da prime drugu dozu HPV vakcine: Nadležni kažu da će biti do kraja nedelje

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu trenutno nema HPV vakcina namenjenih za revakcinaciju.
Studenti ne mogu da prime drugu dozu HPV vakcine: Nadležni kažu da će biti do kraja nedelje
Foto: 021.rs
Međutim, kako navode iz ove ustanove za 021.rs, novi kontigent vakcina očekuje se do kraja ove nedelje.
 
Nakon što je besplatna HPV vakcina stigla u studentski Dom zdravlja početkom aprila, ubrzano je vakcinisano 400 devojaka i 50 momaka.
Kako se druga doza prima oko dva meseca posle, jun bi trebalo da bude vreme kada studenti treba da se jave i vakcinišu ponovo.
 
Međutim, kako je jedan student za 021.rs rekao, kada je pozvao da pita da li ima vakcina za drugu dozu, u Domu zdravlja su mu rekli da to ipak nije slučaj i da čekaju da ih dobiju. Kada će stići u tom momentu nisu znali.
S obzirom na to da sada već brojni studenti nisu na vreme primili drugu dozu, postavlja se pitanje da li će to uticati na njenu efektnost.
 
Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena dr Bogdanka Brašanac kaže za 021.rs da je idealna šema za primanje HPV vakcine nulti, drugi i šesti mesec.
 
"Međutim, ta šema nije striktna, te su moguća i pomeranja u roku od mesec dana. Preporučljivo je da se sve tri doze prime u toku jedne godine i tada ne gube svoju efikasnost", navela je ona u odgovoru.
O značaju HPV vakcinacije
 
Karcinom grlića materice (najvažnija posledica infekcije humanim papiloma virusom/HPV) je među vodećim uzrocima smrtnosti u populaciji žena u Srbiji a ne bi morao da bude. HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.
 
Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9-19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. 
 
Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).
  • U DZ NS

    05.06.2024 18:07
    Ništa ne funcioniše kako treba a svi se prave da ne vide. I političari i građani i mediji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".