Udružena opozicija traži ponavljanje izbora u Novom Sadu, podneli na desetine prigovora

Udružena novosadska opozicija podnela je 68 prigovora kojima traži ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mestima, odnosno na svim biračkim mestima u Novom Sadu.
Udružena opozicija traži ponavljanje izbora u Novom Sadu, podneli na desetine prigovora
Foto: 021.rs
U pitanju su tipski prigovori bez iznošenja jasnih dokaza, te je upitno da li će Gradska izborna komisija uvažiti prigovore.
 
Kako se 021.rs uverio pregledom svih prigovora, za 65 biračkih mesta daje se isti tekst prigovora koji se odnose na kupovinu glasova, fotografisanje listića, prisustvo sumnjivih lica sa paralelnim biračkim spiskovima u blizini biračkih mesta, kao i na to da se ljudima sugerisalo za koga da glasaju.
Postoje i dva posebna prigovora, jedan koji se odnosi na postojanje pozivnog centra Srpske napredne stranke na Novosadskom sajmu, a drugi u kojem se tvrdi da iz biračkog spiska nisu obrisani građani koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. 
 
Osim ovih prigovora za ponavljanje glasanja na pojedinim biračkim mestima, postoji i zahtev da se ponovi glasanje u celom Novom Sadu.
Zahtev za ponavljanjem izbora u celom Novom Sadu proizilazi iz prigovora na dešavanja na Novosadskom sajmu, gde je postojao pozivni centar Srpske napredne stranke. "Udruženi za slobodan Novi Sad" navode da nisu postojali ni minimalni uslovi za slobodno izjašnjavanje birača i da je favorizovana lista koju je predvodila Srpska napredna stranka.
 
"U prostorijama preduzeća sa većinskim državnim kapitalom, Novosadski sajam, predstavnici liste broj 1 su organizovali centar za pozivanje birača, iz koga su na organizovan način uznemiravani i zastrašivani birači na teritoriji Grada. Takođe, u ovom centru predstavnici liste broj 1 su raspolagali delovima izvoda iz dela biračkog spiska koji su pribavili na nezakonit način. Iz ovog centra vršena je distribucija i prevoz birača koji su na nezakonit način upisani u deo biračkog spiska, a koji su u organizaciji liste broj 1 dovođeni iz drugih sredina u Republici Srbiji, naročito iz opštine Kula, kao i birača iz inostranstva, koji su takođe nezakonito upisani u deo biračkog spiska", navodi se u prigovoru.
 
 
Navodi se i da su predstavnici njihove liste u biračkim odborima dobijali pretnje od predstavnika SNS-a, ali i da im je nuđen novac da se ne pojave na biračkom mestu na dan izbora. 
 
U drugom posebnom prigovoru kojim se traži ponavljanje izbora u Novom Sadu opozicija tvrdi da nisu primenjene izmene zakona da u biračkom spisku budu upisani birači po mestu prebivališta do 3. jula 2023. godine. Oni su naveli da se to vidi po tome što je bilo 339.225 glasača, dok je u decembru na glasanju za parlament taj broj bio manji.
 
 
Koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" navodi da za ove prigovore ima saznanja od članova biračkih odbora, kao i građana koji su svedočili ovim dešavanjima i sve to fotografisali i snimali.
 
Opozicija zato traži od Gradske izborne komisije da obavi uvid u zapisnike, iskaze članova biračkog odbora, fotografije i video snimke građana i potom donese odluku o ponavljanju glasanja na određenom biračkom mestu.
 
Treba reći da se među 65 biračkih mesta na kojima opozicija traži ponavljanje izbora, ne nalazi sedam od 37 biračkih mesta na kojima zvanično u zapisniku stoje prigovori članova biračkog odbora, o čemu je 021.rs pisao.
 
Takođe, nema ni prigovora za biračko mesto 163 na Limanu 4 kod kojeg je građanka pronašla ranac sa spiskovima birača, pozivima za glasanje i drugim papirima sa jasnim oznakama Srpske napredne stranke, a sve je javnosti prikazao Građanski pokret Bravo koji je deo udružene opozicije i o svemu tome više na OVOM LINKU.
 
Gradska izborna komisija prema zakonu u roku od 48 sati treba da odluči o ovim prigovorima, ukoliko ih odbije i ne bude novih, do vikenda se mogu očekivati i konačni rezultati za Novi Sad. 
  • Portir

    08.06.2024 11:11
    Priznacemo samo izbore na kojima pobedimo. Insistiramo na izborima svakog meseca. Na svim nivoima. Moto nase koalicije bice :Do konacne pobede.
  • LiMan

    07.06.2024 22:42
    Zašto?
    Samo zato što su ih ponovo izgubili?
    Pa to je već postalo klasika.
    Uostalom, nije ni tako daleko ta 2028. godina, vreme leti, a i život.
  • NS Fenjer

    07.06.2024 13:58
    Gubljenje vremena
    Oni su, po ko zna koji put, pokazali da nisu uopšte bitni politički igrači u NS-u.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti