Kakve poklone su dobijali funkcioneri iz Novog Sada: Đuriću ništa, Vučeviću najviše

Novosadski funkcioneri, sudeći po izveštajima koje su podneli Agenciji za sprečavanje korupcije, u 2023. godini nisu dobijali mnogo poklona.
Kakve poklone su dobijali funkcioneri iz Novog Sada: Đuriću ništa, Vučeviću najviše
Foto: 021.rs
Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, tako nije dobio nijedan poklon, iako je tokom prošle godine imao više desetina protokolarnih sastanaka sa ambasadorima, gradonačelnicima gradova iz regiona i sveta, čelnicima kompanije, i slično.
 
Jedina koja je iz gradskih institucija prijavila poklone je predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović.
Ukupna vrednost protokolarnih poklona koje je Marinković Radomirović dobila iznosi 70.490 dinara. 
 
Najskuplji poklon dobila je od gradonačelnika Sankt Peterburga. Reč je o porcelanskom setu za čaj vrednosti 25.875 dinara. Ovaj i svi ostali pokloni koje je dobila zavedeni su kao javna svojina. 
 
Dok je još bio pokrajinski premijer, Igor Mirović je u toku prošle godine dobio poklone u vrednosti manjoj od 8.000 dinara. Reč je o samo tri protokolarna poklona, koji uključuju ukrasnu keramičku posudu, reljefnu sliku i držač za papir.
Ištvan Pastor predsednik Skupštine Vojvodine koji je preminuo krajem oktobra prošle godine, u toku 2023. godine dobio je album sa kolekcijom svilenih poštanskih markica od delegacije Svekineskog narodnog kongresa. Vrednost albuma je 20.400 dinara. 
 
Neki od Novosađana koji su prošle godine zauzimali visoke državne funkcije prijavili su vredne protokolarne poklone. 
 
Na poziciji direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin dobio je četiri poklona ukupne vrednosti 42.000 dinara. Sve poklone dobio je na "formalnim sastancima sa predstavnicima partnerske službe". Vulin je dobio maketu palate u mermeru, reprodukciju naslovnice, dugmad za manžetne sa oznakama i umetničku sliku.
 
Sadašnji ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Novosađanin Nemanja Starović, prošle godine obavljao je funkciju državnog sekretara u Ministarstvu odbrane. Tokom prošle godine on je dobio 31 poklon, ukupne vrednosti 74.100 dinara, a svi ti pokloni prijavljeni su kao lična svojina.
 
Najskuplji pokloni koje je zadržao vredni su između tri i četiri hiljade dinara. To su uramljena slika sa motivima Islamske republike Iran, plaketa Ministarstva odbrane IR Iran, plaketa Ministarstva odbrane Mađarske, deo tradicionalne nošnje Etiopije i ukrasna korpa. Osim toga, Starović je dobijao vino, rakiju, votku, konditorske proizvode, viski i statue.
 
Nova premijerka Vojvodine, Maja Gojković, prošle godine je kao ministarka kulture dobila 20 protokolarnih poklona, a svi su prijavljeni kao javna svojina. Ukupna vrednost darova za Maju Gojković je 132.500 dinara. Gojković je poklone dobijala uglavom od ustanova kulture i opština iz Srbije. Najvrednije su uramljene umetničke slike.
 
Fukncioner iz Novog Sada koji je dobio najviše poklona je premijer Miloš Vučević, koji je prošle godine bio ministar odbrane. Kao ministar, Vučević je, kao ministar odbrane, primio 68 prigodnih i protokolarnih poklona, od kojih su svi, prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, završili u javnoj svojini. 
Najskuplji poklon Vučević je dobio na sastanku iz domena međunarodne vojne saradnje. Reč je o maketi zgrade Ministarstva odbrane ujedinjenih Arapskih Emirata, vrednoj 15.000 dinara. 
 
Vučević je, između ostalog, dobio razne statue, plakete, ukrasni kaiš, knjige, slike, ukrasne tanjire, podmetače za čaše, tapiserije, naočare za sunce, novčanik, vaze i set čaša. 
 
Pokloni funkcionera obično se prijavljuju kao javna svojina. Samo u izuzetnim slučajevima, funkcioneri mogu da zadrže predmete koje su dobili. To se može desiti u slučajevima kada vrednost poklona ne prelazi 10 odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, ali tako da ukupna vrednost poklona u godini ne pređe iznos prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa. 
  • roki

    06.06.2024 14:53
    ma hajde
    Prodane duše....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti