Stiže nabujali Dunav u Novi Sad: Očekuje se plavljenje delova Šodroša, Kamenjara, Štranda

Narednih dana očekuje se rast vodostaja Dunava, a tokom vikenda bi trebalo da pređe granice redovne odbrane od poplava.
Stiže nabujali Dunav u Novi Sad: Očekuje se plavljenje delova Šodroša, Kamenjara, Štranda
Foto: 021.rs (Arhiva)
Očekuje se da će reka poplaviti delove Šodroša, Ribarskog ostrva, Kamenjara, Štranda i donji nivo keja. 
 
Ovo je redovna situacija, jer se radi o koritu Dunava i ne uvodi se vanredna odbrana odbrana od poplava. 
Prognoze su i da će vodostaj kod Novog Sada naredne nedelje biti viši nego početkom januara kada je dostigao 580 centimetara. Tada su pod pod vodom bili delovi obale van branjene zone, poput Ribarskog ostrva i Kamenjara. 
 
Prema prognozama, u subotu, 8. juna, vodostaj kod Novog Sada će preći granicu redovne odbrane od poplave od 450 centimetara. Već u ponedeljak vodostaj će biti oko 520 centimetara, a u utorak bi mogao da pređe granicu od šest metara.
Kada su u pitanju druga naselja na toku Dunava, kako su najavili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, granica redovne odbrane od poplava kod Bezdana biće pređena 8. juna, dan kasnije kod Apatina, 10. juna kod Bačke Palanke, a kod Bogojeva, Slankamena i Titela 11. juna.
 
Poplavni talas Dunava je već napravio probleme u Nemačkoj zbog velikih padavina. Sada se kreće kroz druge države, ali nema izlivanja. 
 
Vrh talasa se očekuje u Budimpešti u subotu ili nedelju, i iako će preći granicu redovne odbrane od poplava u mađarskoj prestonici, biće oko metar i po ispod granice vanredne odbrane od poplava.
  • Mladen

    10.06.2024 08:46
    Prognoza
    Čitam ovu vest 3 dana nakon što je objavljena.
    Gore stoji da će u ponedeljak vodostaj biti 520cm.
    Danas je ponedeljak, a vodostaj je 420cm. Razumem da je sve ovo prognoza i da su greške ne izbežne, ali moraju biti svedene na minimum. Ceo metar je pogrešna prognoza za samo 3 dana unapred. Taj ko se time bavi treba da promeni struku.
  • Naslov

    07.06.2024 15:41
    Pecaljke
    Pa lepo sam naziv aze, Novi Sad na vodi moze u vodi pa pecaljke direktno sveza riba upecana sa terase. A brodovi ispod terasa kao sada autobusi pored terasa. Ma samo neka je beton i smog za nas i našu decu.
  • Miša Pacov

    07.06.2024 15:24
    Nabujali Dunav
    Nabujali Dunav i skazaljke stare to je pesma moja i pesma moje drage

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti