GSP nabavlja 21 nov autobus

Ugovori o nabavci novih gradskih autobusa još nisu potpisani, ali u Gradskom saobraćajnom preduzeću očekuju da će se nova vozila na ulicama Novog Sada naći u prvoj polovini ove godine.
Ugovori o nabavci novih gradskih autobusa još nisu potpisani, ali u Gradskom saobraćajnom preduzeću očekuju da će se nova vozila na ulicama Novog Sada naći u prvoj polovini ove godine.

Kako za Radio 021 kažu u Gradskom saobraćajnom, u toku je nabavka 21 vozila, započeta prošle godine. Gradski prevoznik će sopstvenim sredstvima, na lizinig, kupiti 16 solo autobusa na gas, a još pet vozila na gasni pogon trebalo bi da bude plaćeno novcem iz gradskog budžeta. Procenjena vrednost ovog posla je 725 miliona dinara.

Podsetimo da je tokom prošle godine Gradsko saobraćajno uvećalo vozni park za 26 autobusa, od kojih su pet manjih kapaciteta. Pre toga nova vozila nisu nabavljana četiri godine zbog niza propalih nabavki koje je pokretao javni gradski prevoznik.

Prosečna starost 254 autobusa Gradskog saboraćajnog trenutno je manja od 10 godina, a otprilike svaki osmi autobus je klimatizovan. (D.S.)

  • 28.01.2012 23:26
    @Ekolog, ekološki, pa ajde do neke mere i može. Ali ako pogledamo kakva su nam ostala vozila što u GSP što automobili. Šaka tih autobusa i nije nešto mnogo. Plus što taj autobus potroši oko 60-70 litara gasa u gradsko stani-kreni vožnji, izbaci više CO2 nego Euro 5 dizel koji potroši oko 30-40 litara dizela.

    Ekonomski nikako, autobusi na gas su skuplji u nabavci, motori su kraćeg veka nego dizel. Ne mogu da izdrže tri smene u radu, znači moraju da idu do punionice (garaže), više ima praznog hoda.
    Gas jeste efikasno gorivu na manjim vozilima, ali velika vozila dizel je gorivo zbog svojih karakteristika i tačka.
  • Ekolog

    28.01.2012 08:42
    Napravili su , u okviru GSP-a, punionicu prirodnog gasa pa očekujemo da će i budući autobusi biti na to gorivo. Razlozi za takvo gorivo su prvenstveno ekeloški a i ekonomski.
  • 27.01.2012 15:14
    ljudi plate da imaju i 60 hiljada nije velika nego pristojna plata nego nasa od 25000 je mala motke i oterati bagru sa vlasti pa da svi imamo statisticki prosek

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti