Udružena opozicija se žalila Višem sudu na odluku GIK-a da im se odbije 68 prigovora

Novosadska opoziciona koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" žalila se Višem sudu na odluku Gradske izborne komisije da im se odbije 68 prigovora sa zahtevom za ponovno glasanje, saznaje 021.rs.
Udružena opozicija se žalila Višem sudu na odluku GIK-a da im se odbije 68 prigovora
Foto: 021.rs
Sve žalbe su tipski napisane, sa samo razlikom u broju biračkog mesta na koje se odnose, kao što su prethodno predati i tipski prigovori GIK-u, tako da nema novih detalja u odnosu na prvobitne prigovore opozicije.
U osnovi, opozicija u 66 žalbi traži da se ponovi glasanje na pojedinim biračkim mestima, pretežno zbog fotografisanja biračkog lista, prisustva lica neposredno uz biračko mesto koja su uticala na birače kako da glasaju i sličnih razloga.

Takođe, u posebnoj žalbi traže da se ponove izbori u celom gradu, pozivajući se na to da imaju saznanja da nisu primenjene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i da nisu obrisani svi građani koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. godine.
 
 
Oni su u posebnoj žalbi ponovili zahtev za ponavljanje izbora, navodeći da je izborni postupak bio nezakonit i tu navode postojanje kol centra Srpske napredne stranke na Novosadskom sajmu, kao i da je SNS pritiskala zaposlene u javnom sektoru da glasaju za njihovu listu, da je postojala kupovina glasova, fotografisanje glasačkih listića...
 
 
Podsetimo da je GIK ovih 68 prigovora odbio, navodeći da su neosnovani, tj. da su Udruženi izneli neargumentovane navode za koje ne postoje osnovi, niti su za te tvrdnje dostavljeni dokazi.
 
Sve žalbe su podnete 11. juna nešto posle podneva, tako da Viši sud u Novom Sadu sada ima rok od 72 sata da odluči o svim ovim prigovorima.
 
Ukoliko svi budu odbijeni ili prihvaćeni, ne znači da će se završiti izbori, jer je opozicija takođe podnela i novi prigovor Gradskoj izbornoj komisiji nakon uvida u izborni materijal.
 
U novom prigovoru, Udruženi navode da su uvidom u izborni materijal konstatovali da na BM 158 nisu dobro uneti podaci i da treba da se obavi ispravka zapisnika. Oni su proverom utvrdili da je bilo 17, a ne 21 nevažeći listić, da je listi broj 3 trebalo napisati da je osvojila 10, a ne 9 glasova i da je listi broj 11 trebalo upisati da je osvojila 131, a ne 128 glasova.
 
 
Ovim prigovorom se rokovi za proglašenje konačnih rezultata u Novom Sadu produžavaju za još nekoliko dana.
  • R49

    11.06.2024 18:56
    Sizifov posao
    Kome će da se žale kad im odbiju i ovu žalbu?
  • Svaki novi dan

    11.06.2024 17:34
    pokazuje i dokazuje
    koliko je Marinika bila u pravu. Ali ne, nažalost nekima a ima ih podosta kriva je što Savo i bradati nisu ona.
  • T-Rex

    11.06.2024 16:24
    Blago njima...
    Blago njima sa ocakvom opozicijom... Ovako i ja mogu da se pravim da sam politicar...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.