Odluka o kontroli buke beskorisna za građane

Odluka gradskih vlasti, na osnovu koje bi Novi Sad trebalo da postane prvi grad u zemlji u kojem lokali ne stvaraju buku veću od prosečnih 40 decibela, teško da će biti primenjiva u praksi.
Odluka gradskih vlasti, na osnovu koje bi Novi Sad trebalo da postane prvi grad u zemlji u kojem lokali ne stvaraju buku veću od prosečnih 40 decibela, teško da će biti primenjiva u praksi.

Vlasnik lokala mora biti obavešten o vremenu merenja buke, pa se teško može desiti da muzika bude glasnija nego što je propisano, a poseban problem je što se od građana traži da se iz njihovog stana obavi merenje i da pritom njihov identitet bude poznat.

Načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove, Željko Radulović, kaže za "Blic" da je procedura jednostavno takva i savetuje građanima da se zbog velike buke obrate direktno policiji, koja odmah ispisuje prijave za remećenje javnog reda i mira.

Podsetimo da bi izmene odluke o kućnom redu, prema kojima ugostiteljski objekti ne smeju da puštaju muziku ako nemaju izveštaj o merenju nivoa buke neke od akreditovanih ustanova, trebalo da stupe na snagu u prvoj polovini februara. Uređaji ne smeju biti takvi da proizvode buku veću od one u životnoj sredini, a to znači da u prvom susednom stanu ne sme biti više od 40 decibela.

Ove izveštaje o nivou buke ugostiteljski objekti će moći da pribave od neke od 10 ustanova u gradu, a svakom ko ne uradi analizu o svom trošku inspekcija će moći da ispiše kaznu, iako to ne znači da će građani moći mirno da spavaju.

  • cole

    25.01.2012 16:21
    Vladane
    Pogrešio si. U to doba niko ti se neće javiti u inspekciji a ako nazoveš policiju uputiće te da se sutra obratiš inspekciji ( koja će te uputiti na policiju ), tako da nema potrebe da ustaješ. Jednostavnije ti je da se odseliš.
  • Владан

    25.01.2012 09:53
    Значи то изгледа овако... Негде око 02.30 мене пробуди неконтролисано арлаукање које долази из разгласа локала поред зграде. Онако бунован, мрзовољан јер крећем на посао за 4 сата (радим и суботом а често и недељом - капитализам у пракси) окрећем број телефона комуналне полиције (или кога већ?) и представљам се, овде тај и тај, мој проблем је следећи... Ондак се на брзину облачим јер није ред да ове са мерним инструментима дочекам у пиџами, затим на брзину средим и стан (спаваћу собу где се чује ова бука и из које ће да мере)... У то стигне и господа, саслушају шта је пробле, измере, направе записник, поздраве се и оду. Затим се поново облачим за спаванје, размештам кревет и покушавам да заспим. Међутим сад сам још нервознији јер је већ 03.45 а време за устајање је још ближе... Онда псујем и себе и власт и све што сам уопше звао ове. Следећег викенда исто, ниво буке у децибел исти ако не и већи, власник платио рекет прошле недеље па ове може по старом!!! Е па ко је овде луд???
  • neko iz mase

    24.01.2012 21:36
    buka :)
    videcemo kad dodje leto... u toku noci ja cu zvati i traziti merenje bez skrivanja identiteta.... pa nocu od strane ribarca kao da mi ceo orkestar na terasi svira..... a jos kad krenu da zapevaju razne Indire .... :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti