"Nađite drugi prostor za Muzej savremene umetnosti"

Sindikalna organizacija Muzeja Vojvodine apelovala je na nadležne da reše problem koji zaposleni imaju sa Muzejom savremene umetnosti, koji koristi trećinu prostora ove ustanove.
Sindikalna organizacija Muzeja Vojvodine apelovala je na nadležne da reše problem koji zaposleni imaju sa Muzejom savremene umetnosti, koji koristi trećinu prostora ove ustanove.

Prema rečima predsednika sindikata Muzeja Vojvodine Ivana Kukurova, osim problema sa nedostatkom prostora, radnici trpe zbog nelogičnog favorizovanja jednog od dva muzeja koji koriste zajednički prostor u Dunavskoj 37.

"Mi smo bili solidarni sa njima do jedne određene granice, na kraju krajeva, to su naše kolege. I naravno da smatramo da oni treba da imaju mesto za izložbe. Ali da li to znači da vlast treba da pravi potez bez presedana u Evropi - da iseli centralni muzej umesto da nađe alternativni prostor za Muzej savremene umetnosti?", pita se predsednik sindikata Muzeja Vojvodine.

Nema mesta za postavku sa početka XX veka

Kukurov navodi da "zbog želje nekog iz vlasti" da iseli centralni muzej u Pokrajini zarad Muzeja savremene umetnosti trpe i posetioci. Prema njegovim rečima, stalna postavka od 19. veka do Drugog svetskog rata je demontirana pre tri godine kako bi se gosti uselili, i za nju od tada nema mesta. "Posetioci Vojvodine i Novog Sada, na primer, ni u jednom muzeju više ne mogu da vide otkud to Vojvodina u Srbiji, niti šta se događalo početkom XX veka u Novom Sadu. To je sve 5. juna 2009. iseljeno i izbačeno iz Muzeja, a reč je bilo o stalnoj postavci od nemerljivog kulturnog i istorijskog značaja. Mi i dalje nemamo gde da izložimo tu postavku, budući da se tu nalazi Muzej savremene umetnosti, sa sve tendencijom da celokupna zgrada pripadne njima", kaže Kukurov.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Vladimir Kopicl kaže za Radio 021 da mu nije jasno zbog čega sindikati podgrevaju sukob dve kulturne institucije koje bi trebalo da koegzistiraju. Prema njegovim rečima, brigu o vojvođanskim muzejima je preuzela Pokrajina, i još uvek nema naznaka da bi mogao da se pronađe novi prostor za njegov muzej.

"Pronalaženje alternativnog prostora za MSUV je priča koja je bila aktuelna pre nekoliko godina, ali ona nažalost nikad nije ostvarena. Ne vidim da bi se u bližoj budućnosti to pitanje moglo rešiti na način da dobijemo sopstvenu zgradu", navodi Kopicl.

Kopicl: "Nastaviti dijalog"

Prema njegovim rečima, treba ohladiti glave jer situacija u kojoj se nalaze oba muzeja nije nimalo jednostavna, i pristupiti novoj diskusiji kako bi se našlo rešenje prihvatljivo za obe kulturno-istorijske ustanove.

"Treba tu vrstu razgovora dovršiti i naći rešenje koje odgovara i nama i njima. Najgore bi bilo da se vrati vreme uzajamnog bojkota dva muzeja koja funkcionišu u okviru iste zgrade, što je nažalost ranije bila praksa. Na taj način samo propadaju vrednosti koje obe ustanove poseduju u svojim kolekcijama", kaže vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Plavić

    03.02.2012 17:11
    Vredi li ...
    Jel' tu nešto neko neće ili ne ume da razume: Dunavska 37 nije, niti je ikada bila prazna šupa na ledini, tu već 55 godina radi odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine i dok nije "strateški oslobođena" bila je puna kao šipak! I radila i bila posećivana. Koga ovo stvarno i istinski pošteno zanima - dobiće dokaze, tragove i svedočanstva - kao rado primljen gost Muzeja Vojvodine, Novi Sad, Dunavska 35 i 37, od 9:00 do 18:00.
  • hixhax

    03.02.2012 16:04
    Konkretan predlog rešenja ovog problema
    U bivši Muzej revolucije uselite Društveni centar! Samo tako će taj prostor svakodnevno živeti :))
  • Plavić

    03.02.2012 07:30
    Roštilj umesto strateške glave II
    Strategija u kulturi je u APV promašena tema - prava i jedina istinita - su šuške, mnogo, mnogo šuški! Boja nije bitna. Na putu do šuški STRATEGIJA će zgaziti i Lifku i Milevu i Maticu i prisajedinjenje i Muzej Vojvodine i onaj roštilj, samoupravljač je to već odavno. Kao i Sveto Pismo. Kako ono beše - Ne ukradi tuđe! Ima i za "Gajo"-a: Ne sudi da ti ne sude... I za ostale "Gajo"-e!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".