Mađarski ambasador nije bio pozvan na pomen žrtvama Racije

Mađarski ambasador u Srbiji Oskar Nikovic izjavio je da nije od Eparhije bačke dobio poziv da prisustvuje obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije.
Mađarski ambasador u Srbiji Oskar Nikovic izjavio je da nije od Eparhije bačke dobio poziv da prisustvuje obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije.

"Siguran sam u to jer smo ga tražili baš zato što nas je Grad obavestio da će ove godine organizator biti Eparhija bačka. Kontaktirali smo Eparhiju, sveštenik Vladan Simić nam je obećao da će pozivi stići, ali ih nismo dobili", rekao je Nikovic za "Blic".

On je kazao da mu nije toliko zasmetalo što nije smešten na VIP mesta jer mu je "cilj bio da prisustvuje i da kao jedan od Mađara izrazi svoje saučešće". "Nisam ni planirao da držim govor, niti da sedim na svečanom mestu, te stoga to za mene i nije bilo uvredljivo. Ne pozanjem dubinu odnosa, te stoga ne mogu ni da kritikujem, niti da sudim o odnosu Crkve i države", kazao je Nikovic.

Što se tiče govora patrijarha Irineja u kojem je u nekoliko navrata u negativnom kontekstu pomenut mađarski narod, ambasador Mađarske smatra da tome ne treba pridavati značaj. "Zaista ne bih komentarisao. Moja je obaveza da radim na pomirenju naših naroda, na kome, po mom mišljenju, moramo još dosta obostrano raditi, ali nisam ni pesimista i mislim da ćemo naći pravi put", rekao je mađarski ambasador.

Podsetimo, Eparhija bačka odbacila je optužbe da je Crkva sprečila ambasadore Izraela i Mađarske da učestvuju u zvaničnom programu pomena žrtvama Novosadske racije. U saopštenju SPC navodi se da su ambasadori "bili opkoljeni gradonačelnikovom svitom i samim tim onemogućeni da uđu kroz službeni ulaz". "Ovom prilikom javno zahvaljujemo gospodi ambasadorima što su se odazvali pozivu organizatora i pokazali istinsku želju da učestvuju u molitvenom pomenu i izražavamo gnušanje što su gradske vlasti, nemajući nikakvog poštovanja i pijeteta prema žrtvama Racije, pokušale da izazovu incident, koji je, Bogu hvala, uspešno sprečen", navela je Eparhija u saopštenju.

  • 25.01.2012 19:36
    Citate li vi pazljivo?
    A gde ste vi procitali da se ambasador Madarske bunio kako nije pozvan na pomen? Najverovatnije je samo odgovorio sa NE na pitanje novinara da li je pozvan. Citajte onako kako je napisano a ne onako kako biste vi zeleli da stoji u tekstu.
  • Пера

    25.01.2012 11:48
    Амбасадор
    Интересантно како се није бунио Израелски амбасадор.Толико од комшија.
  • 25.01.2012 11:06
    Pa šta...
    Ako nije bio pozvan, nije bio ni Pavličić pa je došao. Zapravo, trebali smo da ga pozovemo pa usput da objasni što su pustili onog fašistu Kepira da umre nekažnjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti