I drveće trpi stres zbog visokih temperatura: "Zelenilo" zaliva i prihranjuje stabla noću

Zbog visokih temperatura Gradsko zelenilo drveće, cveće i šiblje zaliva kasno noću u trećoj, ili rano ujutru u prvoj smeni.
Pomoćnica direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila Danijela Andrić ističe da se osim zalivanja, da bi drveće bilo otpornije na visoke temperature, u trećoj smeni radi folijarna prihrana svih drvoreda aminokiselinama, koje ublažavaju stres koji drveće trpi zbog visokih temperatura i pozitivno deluje na otpornost i snagu biljaka.
 
Danas su u prvoj smeni zalivene cvetne gredice, cvetno drveće, cvetni valjci, cvetne kupe u centru grada, Kopernikovoj, Novosadskog sajma, Hadži Ruvimovoj, Kornelija Stankovića. 
U trećoj smeni biće zalivano zelenilo na Sentandrejskom putu i u bloku Anđe Ranković.
 
Osim toga, oko debala novoposađenog drveća se postavlja trska kao zaštita od negativnog uticaja sunčevog zračenja, a neguje se i živica širom grada. 
 
Iz Gradskog zelenila kažu i da je u toku orezivanje i okopovanje u ulicama Žarka Vasiljevića, Partizanskoj, Stevana Hristića i Partizanskih baza, Gogoljevoj, Fruškogorskoj i stambenom bloku Filipa Filipovića - Milenka Grčića. 
Na Keju, kod spomenika žrtvama Novosadske racije i Dunavskom parku, okopava se i plevi cveće i ukrasno šiblje.
 
Kosi se u stambenim blokovima Filipa Filipovića – Rumenačka, Bulevar kralja Petra Prvog – Bulevar Oslobođenja – Jaše Tomića – Kisačka i Bulevar oslobođenja - Braće Jovandić – Bulevar kralja Petra Prvog – Pap Pavla. 
 
Radnici "Zelenila" će kositi i na Mišeluku, Petrovaradinskoj tvrđavi, u ulicama Miroslva Antića, Jovana Boškovića, Stražilovskoj, Ilije Vučetića, Trgu Ferenca Fehera, Vojvođanskih brigada. Kao i površina ispod mosta Slobode, Adamovićevo naselje, Vojvode Knićanina, Bulevar Jaše Tomića, Partizanskih baza, Braće Dronjak, Stevana Hristića...
Osim toga ekipe "Zelenila" svakodnevno košenjem i hemijskim putem suzbijaju ambroziju na velikom broju lokacija u gradu i prigradskim naseljima.
  • ana

    20.06.2024 19:28
    a
    da li bi mozda i cistoca trebala da opere i osvezi usijane ulice
  • Prva Srbija

    20.06.2024 17:19
    U ponoć zalivaju, svaka čast! Treba pohvaliti ono što valja...
  • BoraT

    20.06.2024 14:25
    Svaka cast gradskom zelenilu. Tako se odrzava grad, stabla, biljke itd... Naravno da tu utice pozitivno i na stanovnistvo. Nista bez odrzavanja i povecanja zelenih povrsina.
    P.S. nisam clan ni jedne partije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti