Život prosjaka na ulicama Novog Sada

Zapitamo li se ponekad dok prolazimo pored njih, ko su ti ljudi, kako se osećaju, kakav je njihov život bio pre i šta ih je dovelo do toga da postanu prosjaci? Ili ih ni ne primetimo?

Zapitamo li se ponekad dok prolazimo pored njih, ko su ti ljudi, kako se osećaju, kakav je njihov život bio pre i šta ih je dovelo do toga da postanu prosjaci? Ili ih ni ne primetimo?

Na uglu Ćirpanove i Bulevara prosi sedamdesetogodišnja starica. Kaže nam da je iz okoline Šapca i da nema porodicu. "Bolesna sam i ne dobijam socijalnu pomoć. Leti pletem pa prodajem korpe od pruća i od toga se prehranjujem. Zimi nemam od čega da živim, pa sam ove godine došla u veći grad "trbuhom za kruhom", priča starica.
Ova je žena u Novi Sad stigla sredinom decembra i od tada uglavnom svaki dan prosi na ulici. Od dobijenog novca kupi hranu, a spava na Kvantašu sa još nekoliko prosjaka.

Šezdesetogodišnja izbeglica iz Bosne prosi u Jevrejskoj. "Došla sam u Vojvodinu 90-ih. Porodicu nemam, u međuvremenu sam se i razbolela. Centar za socijalni rad mi je obezbedio smeštaj i hranu kako ne bih bila beskućnik, ali ipak prosim da bih imala novca za neke svoje dodatne potrebe jer sam fizički nesposobna za rad", kaže ova žena.
Prema njenim rečima, na ulici je uglavnom svaki dan po par sati, osim kada je izrazito hladno. Priča nam da tada obilazi zgrade i prosi po stanovima.

U Gerontološkom centru Novi Sad kažu za 021 da čine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli ovim ljudima da se sklone sa ulica. Samim tim što su te osobe socijalno ugrožene one stiču pravo na socijalnu zaštitu, a ukoliko budu primljene u Prihvatilište u Futogu, njima se obezbeđuje smeštaj, kupanje i ishrana. Takođe, i pribavljanje svih potrebnih dokumenata kako bi ih bilo moguće uvesti u evidenciju, sačiniti njihov dosije i naposletku im obezbediti i neku trajnu socijalnu pomoć ukoliko nisu sposobni za rad.

Postoji i Prihvatna stanica koja je u vidu dnevnog boravka za prosjake i beskućnike i podrazumeva pružanje svih usluga kao i Prihvatilište, osim prenoćišta. Dnevno oko dvadeset osoba poseti ovu stanicu, a godišnje nih na stotine. Iz pekara svakodnevno stižu hleb i peciva koji nisu prodati tog dana, dok garderobu uglavnom doniraju građani. Od nedavno je za beskućnike obezbeđen tzv. kontejner za stanovanje koji se nalazi u okviru Centra za socijalni rad i tu se u hladnim danima oni mogu skloniti sa ulice i prespavati u toplom.

Ali kako je broj prosjaka i beskućnika poslednjih godina u porastu biće potrebno i više od učinjenog da bi se pomoglo tim ljudima kojima je pomoć preko potrebna. Pitanje je, ne samo šta čini država po tom pitanju, već i kako mi građani razmišljamo. Da li te ljude samo ignorišemo ili nekad i pokušamo da učinimo nešto korisno i humano? (tekst i foto Sanela Ostrunić, studentkinja FAM-a)

  • 01.02.2012 22:08
    Sophy
    U nedelju dadoh bundu devojci što prosi na semaforu kod Mercatora. Reče mi: "Hvala. A jel' imaš koji dinar?" Rekoh: "Nemam."
  • Tiristor

    01.02.2012 21:25
    Ja sam popamtio dosta ovih što prose kod Saborne crkve. Uglavnom sa Podbare, ovde žive u nekoliko kuća koje su prodate za rušenje, da ne kažem skvotuju. Neke od njih, ženskog pola, viđam da "stopiraju" kod Tempa. Svi redom vuku malu decu unaokolo, kuće su svaki dan zu sve gorem stanju, a problem se može rešiti samo sistemski, i zadiranjem u njihovu privatnost, te uređivanjem njihovih porodica i načina života, menjanjem hijerarhije i slično. Za to niko nema volje, a i da ima, šta je tu čije pravo?
  • бездушна ја

    01.02.2012 15:14
    @ dragana - prosjak
    Пардон, још никада нисам чула да је просјачење УРОЂЕНО. То је научен, стечен облик понашања, нажалост, услед тешких животних околности и бла бла... Аман, како то може бити урођено??? Невероватна глупост, да извинете.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".