Slabija "rasprodaja" Novog Sada i velike tužbe za eksproprijaciju: Šta je uticalo na budžet grada?

Novosadska vlast je prošle godine potrošila 41,6 milijardi dinara, odnosno šest milijardi dinara manje od planiranog.
Slabija "rasprodaja" Novog Sada i velike tužbe za eksproprijaciju: Šta je uticalo na budžet grada?
Foto: 021.rs
Očekivalo se da će tokom 2023. godine Novi Sad inkasirati više od 47,7 milijardi dinara, ali je prihodovano tri milijarde manje, odnosno 44,7 milijardi. 
 
Na kraju, za razne rashode je utrošeno oko 41,6 milijardi dinara. 
 
U prihode je uračunat i suficit od 3,6 milijardi dinara iz 2022. godine. Bez njega, gradska kasa bi tokom 2023. bila u malom deficitu. 
Na kraju prošle godine na računu je ostalo tri milijarde dinara i veći deo je raspoređen prilikom usvajanja budžeta grada za 2024. Sada ostaje da se rebalansom preraspodeli više od 463 miliona dinara.
 
Na više od 800 stranica izveštaja nije navedeno šta su razlozi za slabije prihode u protekloj godini, u kojoj su bila i dva rebalansa budžeta kojima su se tradicionalno "peglali" brojevi da se iskaže bolja realizacija.
Prodaja zemljišta manja od planirane
 
Od prodaje građevinskog zemljišta prihodovano je tek nešto više od polovine planirane sume. Bilo je predviđeno da se zahvaljujući prodaje zemljišta zaradi 3,6 milijardi dinara, ali je prihodovano tek 1,9 milijardi. 
 
Kada su u pitanju rashodi, primetno je i da su kapitalna ulaganja podređena tekućoj potrošnji koja je iznosila čak 31,5 milijardi dinara. Kako su rađeni rebalansi i tako doterivani brojevi, prema izveštaju izlgeda da je realizacija planiranog i preko 90 odsto.
 
U prošloj godini budžet Novog Sada su u velikoj meri opteretili izgubljeni sudski sporovi za eksproprijaciju zemljišta. Do početka decembra 2023. bilo je isplaćeno oko 3,9 milijardi dinara, a na naplatu su stizale nove presude. 
 
Ovi postupci, kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, odnose se na vreme SFRJ, kada su u sklopu komunalnog razvoja oduzimani manji delovi parcela, uglavnom od nekoliko desetina kvadrata, i većini vlasnika tada nije plaćena nikakva naknada.
 
Podsetimo, budžet za 2024. iznosi 42,7 milijardi dinara.
Ko će raspravljati?
 
O završnom budžetu grada odborni će raspravljati u petak, 28. juna.
 
Treba reći da će odluku o usvajanju izveštaja doneti stari saziv Skupštine grada, odnosno odbornici izabrani nakon lokalnih izbora 2020. godine.
 
Zbog čega će o raznim temama odlučivati stari odbornici nije objašnjeno, ali je pravno moguće, jer još uvek nisu dodeljeni mandati novim odbornicima i nije konstituisan novi saziv lokalnog parlamenta. Iako pravno moguće, ovo se do sada nije dešavalo.
  • kosta

    25.06.2024 12:01
    s.selenica
    ulicu nikad da izgrade,zato privatnici grade sebi parkove
    na biducem javnom putu gospoda iz ZIGA radi sta hoce podmiceni dery pare a put nikad TOLIKO
  • Bojan

    25.06.2024 11:34
    @momciloNS

    Pa ako govoriš o okolnim selima gde će se tek praviti ulice to su možda tvoje komšije ali ne vidim kakve veze imaju sa Novim Sadom.
  • Dule

    24.06.2024 16:16
    Zasto je ovde svima zao grada kada izgubi tuzbu..Pa grad je upropastio ljude sa besmislenim planovima crtali su ljudima zelene povrsine,puteve i sl a sebi na svojim parcelama zgrade od 10 spratova..I sada svi treba da zalimo grad zbog toga ..Covek koga licno bas i ne cenim je napravio celu autobusku stanicu i to zbog ugovora sa gradom grad odustao bez razliga a covek ogromne para dao za stanicu i sada kada dobije sud protiv grada treba da kazemo da to nije u redu..Pa ja kazem da je u redu i da ne moze grad tako da se ponasa.Mora da postoji odgovornost za postupke ne mozete da se igrate sa ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti