Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Manda dobijaju ulice u Petrovaradinu

Proslavljeni glumci Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Milorad Mandić Manda dobiće ulice u Petrovaradinu.
Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić i Manda dobijaju ulice u Petrovaradinu
Foto: Screenshot (Ami G Show/ RTS/ Al Jazeera)
Odluka o imenovanju ulica naći će se pred odbornicima u Skupštini grada u petak, 28. juna.
 
Mesna zajednica "Petrovaradin" predložila je da se do sada neimenovane ulice nazovu po glumcima.
Ljubiša Samardžić je rođen 1936. godine, a preminuo je 2017. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.
 
Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka, glumio je u brojnim partizanskim filmovima, a neretko je sarađivao sa Milenom Dravić i režiserom Purišom Đorđevićem.
Samardžić je 1967. godine nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji za ulogu u filmu "Jutro".  Ostaje upamćen po filmovima "Lito vilovito", "Devojka", "Bitka na Neretvki", "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila", "Rad na određeno vreme", "Smrt gospodina Goluže", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Tri karte za Holivud"... Deo popularne kulture postao je lik Šurda, kojeg je Samardžić tumačio u seriji "Vruć vetar".
 
Njegova ulica nalaziće se na Karagači, u blizini Bukovačkog dola. 
 
Velimir Bata Živojinović je velikan jugoslovenskog glumišta koji je popularnost stekao i u Kini zahvaljujući ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo". Rođen je 1933. godine, a preminuo je 2016.
 
Glumio je u oko 350 filmova, a snimao je i vesterne u Nemačkoj, a kao i Samardžić, često je tumačio uloge partizana.
 
Mogu se istaći uloge u filmovima "Kozara", "Skupljači perja", "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", "Partizanska eskadrila", "U raljama života", "Lepa sela lepo gore", "Lajanje na zvezde"...
 
Bio je inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije.
 
Ulica Velimira Bate Živojinovića biće paralelna sa Ulicom Ljubiše Samardžića.
Ulicu će dobiti i Milorad Mandić Manda. Ona će se nalaziti u blizini ulica Bate Živojinovića i Ljubiše Samardžića.
 
Mandić je rođen 1961. godine, a preminuo je 2016. Manda je poznat po svojim televizijskim emisijama za decu, kao što su "Bajka za laku noć", "S one strane duge", "Više od igre".
 
Imao je i zapažene uloge na filmu i televiziji, a uloge po kojima se pamti su one iz ostvarenja "Dva sata kvalitetnog programa", "Lepa sela lepo gore", "Sivi kamion crvene boje", "Ivkova slava"...
 
Odbornici će glasati i o tome da Milunka Savić dobije ulicu u Sremskoj Kamenici, po Vladeti Jerotiću biće nazvana ulica u Petrovaradinu, a po Blagoju Jovoviću ulica u Veterniku. 
  • Juju

    25.06.2024 13:17
    Ama jeste li primetili da su vam podmetnuli, nakon bardova teatra i psihijatrije, izvesnog Blagoja Jovovića? Niste? Ništa onda. Milunka je prava heroina, ne samo u ratovima nego i posle.
  • Rtz

    25.06.2024 06:54
    R
    Kada će grad koji je i postao grad zahvaljujući njoj dati naziv ulice po Mariji Tereziji? Uostalom ako može Trst da ima na vidim šta je problem da i mi imamo?
  • Dragec

    24.06.2024 17:15
    Mark
    Tačno, imate pravo, nažalost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti