Šume Fruške gore i firma iz Banjaluke: "Srbijašume" nemaju kapacitet za izradu plana gazdovanja

Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora" sklopilo je ugovor o izradi Osnova gazdovanja šuma za površinu od oko šest hiljada hektara.
Šume Fruške gore i firma iz Banjaluke: "Srbijašume" nemaju kapacitet za izradu plana gazdovanja
Foto: 021.rs
Ugovor vredan oko 15 miliona dinara sklopljen je sa grupom ponuđača na čelu sa banjalučkom firmom "Šuma plan". Druga firma u ovom konzorcijumu je novosadska "Proforest projekt".
 
"Srbijašume" nisu dokazale da imaju kapacitet i kvalifikovane radnike
 
Ponuđač koji nije uspeo da osigura ovaj posao je JP za gazdovanje šumama "Srbijašume". Ponuda javnog preduzeća je ocenjena kao neprihvatljiva, jer nije pripremljena u skladu sa izmenjenom dokumentacijom.

"Privredni subjekt izjavom i dostavljenim dokazima ne potvrđuje ispunjavanje kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta", piše u dokumentaciji.

JPNP "Fruška gora" navodi da "Srbijašume" nisu potvrdile da ispunjavaju kriterijume za tehnički i stručni kapacitet, ali i da nisu dokazale da imaju radnike sa obrazovnim i stručnim kvalifikacijama za taj posao.
 
Ponuda koju je predstavio "Šuma plan" ocenjena je kao prihvatljiva, ali i ekonomski najpovoljnija.
 
Ovo preduzeće izradiće plan za četiri gazdinske jedinice na području nacionalnog parka - Stražilovo-Paragovo, Vrdnik-Morintovo, Janok i Gvozdenjak-Lice. Plan će važiti do 2033. godine. 
Kriterijumi koje je firma "Šuma plan" morala da ispuni da bi podnela prihvatljivu ponudu bili su, između ostalih, da ne postoji sukob interesa, kao i da ima zaposlena dva diplomirana šumarska inženjera i tri šumarska tehničara. 
 
Takođe, od ponuđača se tražilo da ima diplomiranog inženjera šumarstva sa licencom za obavljenje stručnih poslova u gazdovanju šumama koju izdaje Komora inženjera šumarstva Srbije. Ovaj zahtev "Šuma plan" ispunjava saradnjom sa "Proforest", čiji je inženjer više puta sarađivao sa njima na sličnim poslovima, između ostalog i na izradi Osnove gazdovanja za GJ "Ravne" na Fruškoj gori.
 
 
Ko će planirati gazdovanje šumama Fruške gore?
 
Vlasnik preduzeća "Proforest" je diplomirani inženjer šumarstva Dane Tepić koji je ranije, do 2019. godine bio suvlasnik firme "Prowood" iz Zrenjanina, zajedno sa Milošem Bojanićem. Bojanić je bio i direktor preduzeća "Šume Fruške gore" koju je osnovao Radivoje Kaurin, službenik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
 
Kaurin je nakon opomene Ministarstva zbog osnivanja firme koja seče po Fruškoj gori, preneo osnivačka prava na Milevu Radanović, vlasnicu "Strugare Radanović", a na mesto direktora je imenovan Miloš Bojanić. 
 
"Šuma plan" iz Banjaluke koja je i nosilac ponude i glavni izvođač, i ranije je dobijala poslove planiranja gazdovanja šumama u Srbiji. Tako je u maju ove godine sklopila ugovor vredan tri miliona dinara sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za izradu programa gazdovanja šumama fizičkih lica u Južnobačkom šumskom području. 
 
Prošle godine je ovo banjalučko preduzeće planiralo gazdovanje šumama u Kostolcu, gazdovanje privatnim šumama na području Fruške gore, kao i gazdovanje za GJ "Šarengradska ada" na Dunavu.
 
Ranije je preduzeće sklapalo ugovore sa Ministarstvom odbrane, Opštinom Surdulica i Nacionalnim parkom "Đerdap".
 
"Šuma plan" izradio je i prethodne osnove gazdovanja šumama za GJ Stražilovo, GJ Stražilovo-Paragovo, GJ Čortanovačka šuma, GJ Popovica, GJ Andrevlje, GJ Vorovo, i druge gazdinske jedinice na području Nacionalnog parka "Fruška gora". U svim ovim poslovima, "Šuma plan" je sarađivao sa Danetom Tepićem iz "Proforesta".
 
Ovo preduzeće osnovano je 2005. godine u Banjaluci, a kako navode na svom sajtu poseduju licence izdate od ministarstava Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. 
 
Mediji u Republici Srpskoj ove godine pisali o preduzeću "Šuma plan" kao favorizovanom na tamošnjim javnim nabavkama.
 
"Srpska info", tako, piše u martu o "sumnjivom tenderu u Kneževu" koji je povezan sa prijavom Agenciji za javne nabavke BiH, ali i tužbom za klevetu i krivičnom prijavom zbog objave na Fejsbuku. U ovom slučaju je drugi ponuđač tvrdio da je tender "uštimovan" tako da eliminiše konkurenciju i pogoduje samo banjalučkom preduzeću "Šuma plan".
 
O ovom poslu pisao je i portal "Pratimo tendere" koji u svom tekstu navodi da se "jasno vidi da postoje delovi tenderske dokumentacije koji eliminišu konkurenciju i odgovaraju samo jednom ponuđaču". 
 
 
Šta je zadatak grupe ponuđača?
 
Prema tenderskoj dokumentaciji, "Šuma plan" i "Proforest", imaju obavezu da organizuje i uredi korišćenje užeg i šireg prostora Fruške gore. Izabrane firme treba da sagledaju postignuti stepen uređenosti, kao i pojave koje destabilizuju ukupan ekosistem, kao što su posledice klimatskih promena, odnosno superćelijskih oluja i preterane urbanizacije.
 
"Projektni zadatak će preliminarno dati sadržaj osnova gazdovanja šumama, kog će se morati pridržavati, a moguće ga je dopunjavati ili usklađivati, samo u slučaju pojave novih interesa, zahteva i saznanja u skladu sa zakonskom regulativom i prostorno-planskom dokumentacijom", navodi se u projektnom zadatku.
 
U dokumentu se navode i uslovi koje izvođači moraju da ispune, uključujući i osmišljavanje namenskog uređenja prostora u cilju zadovoljenja opštedržavnog interesa, poznavanje ekoloških, razvojnih i proizvodnih karakteristika autohtonih vrsta drveća i informatička podrška planu razvoja šuma. 
Odbranimo šume Fruške gore: Novi ciklus uništavanja
 
Pokret Odbranimo šume Fruške gore nazvao je dodelu ovog posla banjalučkom preduzeću "novim ciklusom uništavanja Fruške gore", dodajući da su izabrane firme "stari znanci". 
 
Ovaj pokret podseća da je "Šuma plan" radila i prethodne osnove, a da "Proforest operiše i u šumama Eparhije sremske".
 
"Šta očekivati? Neku pozitivnu promenu? Nažalost, teško, osim ako Pokrajinski zavod za zaštitu prirode posredno drastično ne ograniči obim seča, definišući stručnu osnovu (uslove zaštite prirode za izradu Osnova gazdovanja šumama), sa primarnom ekološkom i zaštitnom funkcijom, umesto proizvodno-privrednom. Takođe, i da PZZP više ne daje saglasnost za izgradnju šumskih puteva koji služe isključivo za intenzivno privredno šumarstvo", saopštava Pokret OŠFG.
 
Oni zaključuju da su odavno prestali da očekuju preobražaj šumarskog pristupa u vezi sa zaštitom prirode i pozivaju stručnjake u Pokrajinskom zavodu i Ministarstvu zaštite životne sredine da "konačno preuzmu inicijativu u cilju zaštite prirodnih vrednosti i opštekorisnih funkcija šuma koje su još uvek preostale".
  • Popaj

    28.06.2024 09:40
    Znaci nasa firma je jedino sposobna da vikendom naplati taksu za kretanje FG ostalo ce da rade drugi. Svaka cast kad mozemo imati firmu sa 500 zaposlenih a da nisu sposobni nista da naprave.
  • Robin Hud

    25.06.2024 23:23
    Sramota i sramotno
    JP Srbijašume i JP Vojvodina šume kao i JPNP Fruška gora imaju stručan i obučen kadar za izradu planskih dokumenata gazdovanja šumama.
    Ako je to tačno onda svi inženjeri treba momentalno da dobiju otkaz ili direktor JPNP Fruška gora da podnese ostavku. Obrazloženje je notorna neistina
  • Aleksandar

    24.06.2024 20:52
    Postoje samo dva rešenja.
    1. Totalna zabrana seče šuma na svim područjima 30 godina.
    2. Iseći 100% Fruške gore da se ne muči više ni ona ni mi što je volimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti