Udesi u Novom Sadu: Motociklisti učestvovali u najmanje nezgoda - pešaci i biciklisti na udaru

Četrnaest osoba nastradalo je u saobraćajnim udesima u Novom Sadu tokom 2023. godine. To je najmanje nastradalih na novosadskim ulicama od 2019. godine.
Udesi u Novom Sadu: Motociklisti učestvovali u najmanje nezgoda - pešaci i biciklisti na udaru
Foto: 021.rs
Prema izveštaju Policijske uprave Novi Sad, u 2023. dogodilo se 2.156 saobraćajnih nezgoda, što je neznatno povećanje u odnosu na 2022. 
 
U tih 2.156 nezgoda teško je povređeno 217 osoba, što je najviše teško povređenih od 2019. 
Lakše su povređene 1.163 osobe.
 
Decembar 2023. godine je bio najopasniji za učesnike saobraćaja u Novom Sadu sa 243 nezgode, dok je u januaru bilo najmanje nezgoda - 139.
Najveći broj nezgoda se desio u petak, a za Novosađane najbezbednija je bila subota.
 
Što se časova tiče, rani jutarnji su prošli s najmanje nezgoda, dok je period oko 15 časova obeležilo najviše saobraćajnih nezgoda.
 
 
Ko je najugroženiji?
 
U novosadskom saobraćaju najugroženiji su pešaci i biciklisti. Tokom prošle godine nastradala su četiri pešaka, po troje biciklista i vozača putničkih vozila, te po dvoje motociklista i putnika u vozilima.
 
Od ukupno 221 saobraćajne nezgode u kojoj su učestvovali pešaci, njih 193 je povređeno - 68 ih je teško povređeno, a 125 lakše.
 
Kada je reč o biciklistima, u svakoj od nezgoda u kojoj su učestvovali biciklista je bio povređeno. Tako je bilo 185 povređena, od čega je teško povređeno 42, a 143 su lakše povređene.
 
Vozači učestvovali u više od 2.000 nezgoda, a povređen je 481 čovek za volanom. Od toga ih je 36 zadobilo teške povrede, a 445 je lakše povređeno.
 
Putnici su učestvovali u 789 saobraćajnih nezgoda. Povređen je 371 putnika, od čega je 30 njih bilo teško, a 341 lakše povređeno.
 
Motociklisti su učestvovali u najmanje nezgoda. U 86 udesa povređeno je 68 motociklista - 27 ih je bilo teško, a 41 lakše povređeno.
 
Nezgode se često dešavaju na putevima Bačka Palanka-Novi Sad-Zrenjanin, Novi Sad-Irig-Ruma, na putu između Vrbasa i Inđije, preko Rumenke, te na putu Srbobran-Novi Sad-Sremski Karlovci-Inđija.

 

 

  • Pićuka

    25.06.2024 16:27
    Svi se bahato ponašaju bez i malo obzira na trenutnu situaciju u saobraćaju. Bolje se ulični psi ponašaju na prelazu nego ljudi.
  • alex

    24.06.2024 18:43
    Nama nedostaje (saobracajne) kulture u svim segmentima. Kao vozac, pesak i biciklista, primecujem da nam fali edukacije (barem da ljudi znaju da pogledaju levo-desno) kao i ozbiljno, a ne selektivno kaznjavanje.
  • Petar PP

    24.06.2024 17:37
    Biciklistima i pešacima primetno nedostaje edukacija o pravilima ponašanja u saobraćaju, a ni oni sa vozačkom dozvolom nisu daleko.
    Biciklisti npr uveliko voze jednosmernim ulicama u kontra smeru jer misle da za njih veliki okrugli crveni znak sa belim minusom ne važi, a ni ostali propisi. Čak voze i biciklističkom trakom u kontra smeru, kao da su juče došli iz engleske.
    I onda čuđenje zašto ginu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".