Novosadska postizborna agonija: Opozicija ulaže žalbu na konačne rezultate izbora - ovo je razlog

Opoziciona koalicija "Udruženi za slobodan Novi Sad" najavila je da će uložiti prigovor na konačne rezultate izbora u Novom Sadu.
Novosadska postizborna agonija: Opozicija ulaže žalbu na konačne rezultate izbora - ovo je razlog
Foto: 021.rs
Ovim će se izborni proces u Novom Sadu produžiti za nekoliko dana.
 
Opozicija navodi da će se žaliti na konačne rezultate izbore, ali se ne ukazuje na pravni osnov za takvu odluku.
Nasuprot tome, prema saznanjima 021.rs, jedan od razloga je nepravilno navedeno ime koalicije u saopštenju GIK-a o izbornim rezultatima na sajtu Skupštine Novog Sada.
 
Na sajtu je navedeno da se lista pod rednim brojem 11 zove "Udruženi za slobodan Novi Sad - Srpska koalicija NADA (Novi DSS, POKS)", iako je puno ime izborne liste "Udruženi za slobodan Novi Sad - Srpska koalicija NADA (Novi DSS, POKS) – Stranka slobode i pravde, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar – SRCE, Pokret slobodnih građana, Zeleno – levi front, Ekološki ustanak - Ćuta, Pokret za preokret, Građanski pokret Bravo, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvodina – Prim. Dr Vladimir Vrsajkov, Borislav Novaković".
U opoziciji postoje sumnje da je ova greška namerna, kako bi vlast produžavanjem rokova za proglašenje konačnih rezultata i novim prigovorima, omogućila održavanje sednice Skupštine grada u starom sazivu, koja je sazvana za petak, 28. jun. 
 
U zvaničnom saopštenju povodom najave žalbe, "Udruženi" su naveli da je SNS koalicija osvojila 87.791 glas, što je 25,8 odsto od ukupnog broja birača, kojih u Novom Sadu ima 339.223, ali prema odluci GIK ima 58 odsto mandata u Skupštini grada Novog Sada.
 
 
"Opozicione liste su i u ovako neregularnim uslovima, prema zvaničnim rezultatima GIK-a, pobedile u svim delovima grada, osim u prigradskim naseljima. Opozicija je pobedila u centru, Limanima, Sajmištu, Podbari, Telepu, Grbavici i većim delovima Detelinare i Novog naselja, dok su stranke okupljene oko SNS-a pobedile u prigradskim naseljima, ostvarivši za osam hiljada glasova lošiji rezultat nego u decembru prošle godine", navode u opoziciji.
 
Smatraju i da je GIK "bezočno odbio sve argumentovane prigovore", zbog čega će pravdu potražiti na sudu žalbom na "takozvane konačne rezultate izbora za Skupštinu Novog Sada koje je Gradska izborna komisija objavila". 
"Mi dobro znamo da je većinski Novi Sad protiv ovakve gradske vlasti i naša borba za oslobođenje Novog Sada će biti nastavljena", zaključuje se u saopštenju koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad".  
 
Lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" osvojila je 21 mandat u lokalnom parlamentu, u kojem će se naći i pokret "Kreni-promeni" sa osam odbornika, te lista koju je predvodio Miša Bačulov sa tri odbornika. 
 
Jedan odbornik biće predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara, za kojeg se očekuje da nastavi višegodišnju saradnju sa vladajućom partijom. 
  • Glasač

    27.06.2024 22:12
    Nikad više
    I to je problem? To što naziv nije potpun? To će promeniti odluku o konačnim rezultatima? I onda se žalite što skupstina odlučuje u starom sazivu? Onda se žalite što novi saziv još nije konstituisan? Pa da li ste normalni? Nekad stvarno mislim da radite sve ovo u dosluhu sa vlašću. Kažete da je vlast ovo namerno uradila kako bi vi podneli prigovor! Pa onda ste somovi koje hvataju na bućku, majke mi. Ajde dozovite se pameti! Sutra protestujete, pre neki dan saopstenja kako nije još konstituisana nova skupstina a onda podnosite prigovor iz krajnje beznačajnog razloga i time još prolongirate konstituisanje. Pa da li ste realni?
  • Драган

    25.06.2024 19:34
    покраЂени
    Ми смо покраЂени, покраЂени смо
  • ZarJeBitno

    25.06.2024 18:59
    @ANA
    U naslovu piše, šta već piše i nije "Saopštenje" već "Konačni rezultat"
    Uozbiljite se Ana i ne budite barem smešni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti