Skupština o dobitniku Februarske nagrade

Skupština grada u petak će na svečanoj sednici doneti odluku o dobitniku Februarske nagrade.

Skupština grada u petak će na svečanoj sednici doneti odluku o dobitniku Februarske nagrade.

Komisija za dodelu priznanja predložila je da nagrada pripadne autoru "Enciklopedije Novog Sada" Dušanu Popovu. Članovi Komisije su izglasali da Dušan Popov - novinar, publicista i istoričar, autor brojnih kapitalnih dela vezanih za naš grad, od kojih treba izdvojiti "Enciklopediju Novog Sada", zaslužuje da bude laureat najprestižnije novosadske nagrade.

Popov je rođen u Mokrinu, školovao se u Novom Sadu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je učenik kada je počeo da se bavi novinarstvom, od 1945. u listovima "Slobodna Vojvodina " i "Glas omladine". U listu "Dnevnik" prešao je put od mlađeg saradnika do zamenika glavnog urednika. Kao mlad novinar postavljen je za glavnog urednika Tribine mladih. Od 1972. godine kao prvi glavni urednik učestvuje u osnivanju Televizije Novi Sad.

Dugo godina bio je član upravnog i izvršnog odbora Matice srpske, a u tri mandata i njen sekretar. Autor je i glavni urednik "Enciklopedije Novog Sada", kapitalnog dela u trideset tomova i svezaka za istoriju Novog Sada. U Sterijinom pozorju je bio prvi generalni sekretar, a od osnivanja Novosadskog kluba nalazi se na funkciji zamenika predsednika. Napisao je više knjiga o Novom Sadu i Vojvodini te se sa razlogom smatra za jednog od najzaslužnijih pregalaca na istraživanju, negovanju i afirmisanju kulturno istorijske tradicije našeg grada i Pokrajine.

  • Podbara

    27.01.2012 20:21
    Konačno dobra odluka! Sve čestitke!
  • 26.01.2012 16:49
    NS
    Prava odluka , pravi covek za takvu nagradu,odlicno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti