Jovanović nije uspeo da preda pismo patrijarhu

Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović nije jutros predao pismo patrijarhu srpskom Irineju, povodom istupa i stavova vladike Eparhije bačke Irineja (Bulovića) i njegovih napada na najviše predstavnike grada.
Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović nije jutros predao pismo patrijarhu srpskom Irineju, povodom istupa i stavova vladike Eparhije bačke Irineja (Bulovića) i njegovih napada na najviše predstavnike grada.

Jovanović je kazao da je mu je na ulazu u Patrijaršiju, nepoznato lice saopštilo da nije u mogućnosti da primi pismo. "Rečeno mi je da je danas praznik (Sveti Sava) i da su svi na liturgiji i da će raditi tek od ponedeljka", istakao je Jovanović.

On je rekao da je pismom želeo da sazna da li su stavovi i ponašanje, koje je proteklih dana izneo vladika bački i stavovi iza kojih stoji i SPC.
Na novinarsko pitanje da li je zbog takvog ponašanja vladike bačkog, Eparhiji bačkoj juče isključeno grejanje, Jovanović je odgovorio da se ono nikome ne isključuje zbog iznošenja stavova, već, kako je naveo, "zbog više milionskih dugova koje ta eparhija ima".

Jovanović je podsetio da je u Novom Sadu u prethodnih 10 dana organizovan jedan od najveći događaja, a to je obeležavanje Racije iz januara 1942. godine, kada je ne samo u tom gradu odneto više od 3.500 života Srba, Jevreja, Roma i drugih građana koji tada nisu bili poželjni. "Prilikom tih 10 dana vladika Irinej (Bulović) iznosio je niz neistina, a jedna od najvećih je da grad Novi Sad ne čini ništa da se zajednički održi komemoracija tokom 70 godina obeležavanje racije". On je podsetio da je Novi Sad imao organizacioni odbor, čija je namera bila da se Racija obeležava svake godine i da je njega ukinula bivša gradonačelnica Maja Gojković.

"Ovo nije prvi put da se Irinej Bulović ovako ponaša i iznosi različite stavove koji se tiču materije koja nije iz nadležnosti crkve", kazao je Jovanović i podsetio da su, zbog buke dece, izmeštene Zmajeve dečije igre, koje su održavane ispred Vladičanskog dvora. Dodao je i da su organizatori "Kobasicijade" bili anatemisani zato što je smatrao da je neprikladno da se ona održava u vreme posta i reagovano je prilikom manifestacije "Ulični svirači", kada je jednoj italijanskoj grupi zabranjeno da održi performans u Zmajevoj ulici, jer se smatralo da sadržaj te predstave nije prikladan.
"Najtužnije je što je u ponedeljak, kada se održavala komemoracija, predstavnicima vlasti grada, građanima, ali i ambasadorima Izraela i Mađarske, bilo onemogućeno da polože cveće", rekao je Jovanović.

Episkop bački je prethodno pozvao novosadske odbornike da se izjasne o tome da li Jovanovićevi stavovi izneti u vezi sa obeležavanjem godišnjice racije predstavljaju zvanični stav Skupštine grada. Navedeno je da je Jovanović, na konferenciji za novinare dan posle pomena žrtvama Racije, izneo niz optužbi na račun episkopa Irineja. "Da li je u pitanju lično gledište imenovanog ili je po sredi gruba zloupotreba službenog položaja", navodi Informativna služba te eparhije Srpske pravoslavne crkve.

  • Viktorija

    28.01.2012 13:19
    @Jovan Babic - Gradjanin
    Bravo, gospodine Babicu! Ocitali ste lekciju svim Titovim pionirima. Nazalost, oni nisu i ne mogu shvatiti o cemu im Vi govorite. Nedostaje im obrazovanje i kucno vaspitanje, a sprecava ih bahatost i pohlepa.
  • Gagga86

    28.01.2012 09:02
    Sramota!
    Kako vas sve nije sramota da se ovako javno prepucavate! Gospodin Jovanović bi posle ovog mandata trebalo da se zaposli u pozorištu, u poslednje vreme samo se tim bavi!
  • daki

    27.01.2012 20:09
    Rodnijeva podrepna muva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti