Deca u Vojvodini izložena vršnjačkom nasilju, nekad ni domovi ne mogu da pomognu

Vojvođani su se Pokrajinskom zaštitniku građana protekle godine žalili najviše na komunalne probleme, navodi se u godišnjem izveštaju ove institucije.
Deca u Vojvodini izložena vršnjačkom nasilju, nekad ni domovi ne mogu da pomognu
Foto: 021.rs
Ukupan broj predmeta koji su se našli pred Pokrajinskim zaštitnikom je 298, dok je broj rešenih predmeta 260.
 
Osim na komunalne usluge, građani su se žalili i na druge delatnosti od opšteg interesa, na pitanja socijalne i zdravstvene zaštite, na pitanja iz radnih odnosa, kao i na pitanja iz oblasti zaštite potroša i postupke u pravosudnim organima i organima uprave. 
 
Takođe, građani su se obraćali i zbog ostvarivanja socijalno-ekonomskih prava, kao što su prava po osnovu rada, prava na zdravstvenu zaštitu i prava potrošača, vršenje roditeljskog prava, a bilo je i pritužbi koje se odnose na rad sudova i dobru upravu.
Od ukupnog broja od 77 predmeta koje je Pokrajinski ombudsman pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, većina je pokrenuta u okviru specijalizovanih oblasti, kao što su prava nacionalnih manjina, zaštita prava deteta i ravnopravnost polova. PZGO je najčešće reagovao u oblastima koje se odnose na porodično nasilje, zaštitu i bezbednost dece, vršnjačko nasilje i diskriminaciju po osnovu pola, bračnog ili porodičnog života.
 
Dragana Ćorić, pokrajinska ombudsmanka, u izveštaju ističe i oblasti kojima se ova institucija bavila, kroz različite konferencije, istraživanja i analize, te daje pregled utvrđenog stanja sa preporukama.
 
Neophodan kontrolni mehanizam za praćenje femicida
 
Tokom 2023. godine Pokrajinski zaštitnik građana (PZG) je na osnovu saznanja iz medija o slučajevima ubistava u porodično-partnerskom kontekstu koja su se dogodila na teritoriji AP Vojvodine pokretao postupke po sopstvenoj inicijativi obraćanjem nadležnim centrima za socijalni rad. 
 
Pokrenuto je upkupno četiri postupka za četiri ubistva od strane partnera, bivšeg partnera, odnosno drugog člana porodice. U tri od četiri slučaja žrtva je bila žena. Od tri slučaja u kojima je žrtva bila žena, u jednom je postojala ranija prijava za nasilje. Najmlađa ubijena žrtva imala je 27 godina, najstarija 89.
 
Foto: Novinarke protiv nasilja/Ana Batričević
 
"PZGO ukazuje na potrebu da se uspostavi kontrolni mehanizam za praćenje femicida koji bi omogućio detaljniji uvid u femicide i pokušaje femicida, procenu efikasnosti reagovanja nadležnih organa i utvrđivanje eventualnih propusta u njihovom radu", objašnjava se u izveštaju.
Patronažne službe - bez adekvatnog prostora, vozila i radnika
 
Sprovedeno je i istraživanje o patronažnim službama širom Vojvodine. Rezultati pokazuju da ne raspolažu sve patronažne službe odgovarajućim brojem zaposlenih, adekvatnim prostorom za rad i tehničkom opremljenošću.
 
"Uz to, službeno vozilo nedostaje u 11 službi što značajno utiče na dostupnost i kvalitet usluga patronažnih sestara u seoskim naseljima, posebno onim udaljenijim od središta u kojem se nalazi dom zdravlja ili zdravstvena stanica", piše u izveštaju i dodaje se da broj zaposlenih medicinskih tehničara u ovoj službi varira od jedne do 19 i da jedino u Zrenjaninu i Rumi domovi zdravlja imaju zaposlene medijatore/medijatorke.
 
U izveštaju se primećuje i da bi patronažne sestre morale da budu edukovane da prepoznaju nasilje u porodici. U posmatranom periodu, ono je prepoznato u samo 45 slučajeva i to u samo pet službi. 
 
U Novom Sadu je zabeležen jedan slučaj nasilja prema porodilji. 
 
Postporođajna depresija evidentirana je u ukupno 38 slučajeva, od kojeg broja čak 22 slučaja u Zrenjaninu.
 
Foto: Pixabay
 
Smanjen broj učenika koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina
 
U izveštaju se primećuje trend smanjenja broja dece koja osnovne škole pohađaju na jezicima nacionalnih manjina.
 
Tako je, na primer, broj učenika koji pohađaju nastavu na mađarskom u odnosu na 2022. godinu manji za 544.
 
Broj učenika koji slušaju nastavu na slovačkom u Vojvodini smanjen je za 157, a onih koji pohađaju školu na rusinskom za 55.
 
Stanje u domovima za zbrinjavanje dece zabrinjavajuće
 
U izveštaju se piše o stanju u domovima za zbrinjavanje dece, pa se navodi da je primetan nedostatak materijalnih sredstava, kao i manjak zaposlenih, pre svega stručnih radnika.
 
Ukazuje se na probleme sa kojim se suočavaju prethodnih godina, uključujući mešovitu strukturu korisnika, prouzrokovanu sve većim brojem dece s poremećajima ponašanja, koji zahtevaju psihijatrijski tretman illi konstantan nadzor i negu stručnih radnika ovih ustanova socijalne zaštite, ali i zdravstvenu negu.
 
"U tom smislu, važno je napomenuti da je u većini takvih slučajeva, razlog izdvajanja dece iz porodice bio neadekvatno roditeljsko staranje, a neretko i neuspeli porodični smeštaj, pa nestabilnost u funkcionisanju deteta koja se manifestuje kroz dodatne psihičke smetnje neretko može biti posledica ovakvih učestalih promena sredine boravka", objašnjava se u izveštaju.
 
Tokom poslednjih osam godina u više navrata, u radu po pritužbama, Ombudsman se susretao sa slučajevima nemogućnosti zbrinjavanja i obezbeđivanja adekvatne podrške deci s kombinovanim smetnjama, odnosno problemima mentalnog zdravlja i poremećaja u ponašanju. 
 
"Najčešće je reč o deci bez odgovarajućeg roditeljskog staranja, za koju je teško obezbediti porodičnu zaštitu u hraniteljskim porodicama, ali i smeštaj u odgovarajuću ustanovu socijalne zaštite. Ona neretko ostaju hospitalizovana ili bez adekvatnog rešenja za smeštaj i trajnije zbrinjavanje, a usled nepostojanja odgovarajućeg rešenja za stanje u kojem se nalaze, učestalih hospitalizacija i dužine njihovog trajanja, čak i nakon prestanka indikacija za bolničko lečenje", dodaje se.
 
Foto: Pixabay
 
Devojčica bila izložena prostituciji - nijedan dom je nije želeo
 
Pokrajinski zaštitnik građana izdvaja primer kada je pokrenuo postupak po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja o tome da je devojčica koja je smeštena u ustanovu, za decu i mlade bila izložena dečijoj prostituciji. U više navrata je pokušala da se povredi, emotivni partner je bio nasilan prema njoj, a bila je i uključena u sudski postupak kao žrtva trgovine ljudima. 
 
U izveštaju Zaštitnika se navodi i da je nadležni centar za socijalni rad uputio zahteve za prijem deteta u 14 ustanova za smeštaj dece i mladih na teritoriji Republike Srbije i da su od svih dobili negativan odgovor. 
 
"Najčešći razlozi za odbijanje prijema deteta u ustanovu su specifičnosti njenog razvoja i nemogućnost da se odgovori adekvatno, nemogućnost da se obezbedi adekvatan stepen kontrole i podrške, nemogućnost pružanja odgovarajućeg korektivnog tretmana, neodgovarajuća kategorija deteta za smeštaj, popunjenost kapaciteta ustanove, obustava prijema novih korisnika i slično", piše u tekstu.
 
Takođe, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, kao odgovor na zahtev za stručnu podršku i pomoć, naveo je da u sistemu socijalne zaštite AP Vojvodine i Republike Srbije nedostaju ustanove i sociozdravstvene usluge koje bi bile adekvatan odgovor na kompleksne potrebe i probleme dece bez roditeljskog staranja i dece sa izraženim problemima u emocionalnom funkcionisanju i ponašanju, kakve devojčica ima.
 
Deca izložena vršnjačkom nasilju
 
Kancelarija Pokrajinskog zaštitnika građana je u saradnji sa Dečijim savetom realizovala istraživanje o vršnjačkom nasilju, koje je pokazalo da je čak 35 odsto ispitanih učenika osnovne i srednje škole doživelo neki oblik vršnjačkog nasilja. 
 
Čak 38 odsto njih poznaje nekog ko je pretrpeo vršnjačko nasilje, a oko 30 odsto je svedočilo ovom vidu nasilja. 
 
Prema mišljenju učenika koji su učestvovali u istraživanju, verbalno nasilje je najzastupljenije, a sledi digitalno. Da je seksualno nasilje izuzetno prisutno navelo je 14 odsto učesnika ankete. Gotovo dve trećine ispitanih učenika pretrpelo je verbalno nasilje. Mali deo ispitanih, oko pet odsto navodi da je pretrpeo seksualno nasilje. Uglavnom je reč o devojčicama.
 
Neadekvatno ponašanje pacijenata kao izgovor za neprofesionalno ponašanje
 
Na osnovu uvida u pritužbe na rad zdravstvenih ustanova, utvrđeno je da se građani najviše žale na neprofesionalno ponašanje medicinskog osoblja.
 
"Medicinsko osoblje ukazuje da grubost u njihovom ponašanju nastaje kao posledica agresivnih nastupa pacijenata i njihove rodbine. PZG stoji na stanovištu da medicinsko osoblje treba da zadrži visok nivo profesionalnosti u svom radu, shodno etičkim i drugim pravilima, a da svako ometanje ili ugrožavanje njihovog rada kao i neadekvatno ponašanje pacijenata i članova njihovih porodica bez odlaganja prijavi nadležnim organima ustanova u kojima rade, i da nikako neadekvatno ponašanje korisnika usluga ne mogu koristiti za opravdanje sopstvenog neprofesionalnog i grubog odnosa prema drugim pacijentima", objašnjava se u izveštaju.
 
Foto: Pixabay
 
Utvrđeno je i da postoji neetičko usmeravanje pacijenata u tačno određene privatne zdravstvene ustanove, radi nastavka lečenja, što je povod za inspekcijske nadzore, ali i utvrđivanje etičnosti u radu od strane sudova časti Lekarske komore. 
 
Građani su ukazivali i na problem nedostatka određenih lekara specijalista u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.
 
Ustanove spore kad je reč o ostvarivanju prava građana
 
Građani su pritužbama često ukazivali na povredu principa dobre uprave od strane pokrajinskih organa, pre svega zbog neblagovremenog postupanja, odnosno nedonošenja odluka u zakonski propisanom roku.
 
Bio je veliki broj pritužbi na Republički fond za penzijsko i invalidsko obrazovanje. Najveći broj se odnosio na postupke ostvarivanja prava na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica, odnosno neblagovremeno postupanje organa veštačenja Fonda. 
 
Veštačenja su predugo trajala, usled čega su prekoračivani rokovi za izdavanje rešenja. Ovaj problem je prisutan i u drugim postupcima. 
 
Komunalna preduzeća i praksa nereagovanja
 
Najveći broj pritužbi Ombudsmanu odnosio se na komunalne poslove. Najupečatljivije nepravilnosti su neredovno pražnjenje kontejnera u gradskim i prigradskim naseljima, kao i nereagovanje nadležnih komunalnih preduzeća po prijavama građana.
 
U izveštaju se ocenjuje da higijena stanovanja i briga o životnoj sredini zaslužuju veću pažnju nadležnih organa jedinica lokalnih samouprava. 
 
"Dosta građana je ukazalo i na nepravilnosti u postupcima obračuna utrošene električne energije i dobijanju računa gde su iskazana zaduženja za obračunski period neprihvatljivo visoka. Hakerski napad na bazu podataka elektrodistribucije krajem 2023. godine su evidentno izazvali brojne probleme u obračunu utrošene električne energije i dostave računa", piše u izveštaju.
 
  
Poslodavci u javnom sektoru koriste zabranu zapošljavanja
 
Kao još jedan problem koji deo građana ima u vezi sa ostvarivanjem njihovih prava, u izveštaju se navodi zapošljavanje u javnom sektoru. 
 
"Rešavanje radno-pravnog statusa zaposlenih u državnom sektoru je niz godina osetljiva tema, budući da nemali broj zaposlenih usled mere zabrane zapošljavanja, radi na određeno vreme kod ove vrste poslodavaca i to više od pet godina. Svakako da ekonomska nezavisnost i stabilnost svih građana zavisi od statusa koji imaju kod poslodavca i da ih s pravom zbunjuje činjenica usled čega, a nakon proteka određenog vremena ne dolazi do pretvaranja rada na određeno u rad na neodređeno vreme", piše u izveštaju.
 
Zaključuje se da je evidentno da poslodavci koriste mogućnost datu u samom Zakonu o radu i sa istim zaposlenima iznova i iznova zaključuju nove ugovore o radu na određeno vreme.
  • @roditelj

    28.06.2024 02:14
    Čitate mi misli nazalost. U toj skoli ima bas dosta posla za vise inspekcija. Sluzbe skole su katastrofalne, pa nije ni cudo da nasilja ima previse. Sve se gura pod tepih. A kad vam se obracaju, stav je da smo mi tamo svi i roditelji i deca zbog njih, a ne oni zbog nas. U razgovoru te naprave ludim i uvek je tu neka pasivna agresija u smislu pretnje - videcemo kakvo ce tvoje dete tek biti. Tamo je vreme za ozbiljne smene.
  • Roditelj

    27.06.2024 12:25
    Sonja Marinković
    Molba da neko pošalje komisiju da uradi opsežnu istragu u OŠ Sonja Marinković na Grbavici. Ono je blago rečeno haos, naš sin je treći razred u koji ide nekoliko dečaka koji konstantno maltretiraju svu decu, redovno se tuku po dvorištu, i nikome ništa. I tako je od prvog razreda, učiteljica ne može da izađe na kraj sa njima, školu verovatno i ne interesuju, a mi roditelji možemo samo da kukamo. Šta će biti kada budu 8 razred.
  • evil

    27.06.2024 10:47
    Tv Pink, Happy tv, TikTok, losi roditelji koji svoje frustracije lece preko dece, mrznja prema svakom ko se ne uklapa u opsti patrijotski kalup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti