Reditelj Želimir Žilnik promovisan u počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu

Istaknuti filmski reditelj i scenarista Želimir Žilnik promovisan je danas u počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu.
Reditelj Želimir Žilnik promovisan u počasnog doktora Univerziteta u Novom Sadu
Foto: Pokrajinska vlada
Autor je brojnih igranih i dokumentarnih filmova i jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim festivalima.
 
Počasni doktorat dodeljuje se istaknutoj javnoj ličnosti iz zemlje i inostranstva za izuzetan doprinos u oblastima nastavnog, naučnog, istraživačkog i umetničkog stvaralaštva.
Žilnik je u počasnog doktora promovisan na svečanosti povodom obeležavanja Dana Univerziteta u Novom Sadu.
 
"Univerzitet u Novom Sadu, ustanova je od nacionalnog značaja i jedna od najvažnijih u Vojvodini. Danas, kada obeležava 64. godišnjicu postojanja, sa sigurnošću možemo reći da sve što je do sada urađeno i što se radi nadilazi i nacionalne okvire. Ponosni smo na studente, asistente, docente i profesore, koji snagu svoga znanja bezrezervno prenose širom sveta", istakao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Branko Markoski. 
U sastavu Univerziteta u Novom Sadu je 14 fakulteta, tri instituta, preko 300 akreditovanih programa i gotovo 50.000 studenata.
 
Prof. Markoski je naveo da o uspehu Novosadskog univerziteta govori najnovija Šangajska lista za 2023. godinu, na kojoj je u pet oblasti, od ukupno 54, plasiran među prvih 500.
 
Tako je UNS između 151. i 200. mesta iz oblasti nauke o hrani i tehnologiji hrane, zatim između 201. i 300. mesta u oblasti ugostiteljstva i menadžmenta u turizmu, kao i u oblasti sporta. U oblastima poljoprivrede i javnog zdravlja nalazi se između 401. i 500. mesta na Šangajskoj listi.
  • Brankica

    29.06.2024 14:51
    Žilnik
    Ovo u rubrici verovali ili ne.Da li je moguċe da je za života dobio titulu počasnog doktora.U svakom slučaju sve čestitke predivnom Žilniku
  • Analiticar

    29.06.2024 13:39
    Trebalo bi pitati studente Filozofskog koji su pre koju nedelju prenocili u Rektoratu sta misle o ovom dogadjaju i da li se Zilnik na ovaj nacin solidarisao sa njima?
  • Joca

    29.06.2024 08:27
    Zivot i delo!
    Kad dozivis da pecat na tvoj rad stavi zreo i stabilan obrazovni sistem u zreloj i stabilnoj drzavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti