Novosadski spasilački pas Zigi u zasluženoj penziji: Menja ga Zita

Čuveni belgijski ovčar Zigi, koji se istakao prilikom spasavanja preživelih iz ruševina u Turskoj, penzionisan je.
Novosadski spasilački pas Zigi u zasluženoj penziji: Menja ga Zita
Foto: Screenshot (YouTube/RTS Sajt - Zvanični kanal)
Zato je njegov vodič i vlasnik Mili Radojević, vatrogasac-spasilac u Vatrogasnoj brigadi Novi Sad, nabavio mladog psa - ženku nemačkog ovčara Zitu, koja će prema svemu sudeći naslediti Zigija, pišu Novosti.
 
Radojević je zajedno sa četvoricom kolega započeo obuku tog novog spasilačkog podmlatka radi angažmana u Sektoru za vanredne situacije MUP-a. Pet pasa je trenutno na obuci: Done, Keti, Sonija, Zita i jedan kom još "tragaju" za pravim imenom. 
U okviru Sektora postoji posebno obučeni, specijalni Tim za spasavanje koji trenutno ima pet vodiča čiji su psi nemački ili belgijski ovčari (malinoi). 
 
Iako su starosti od 10 do 11 meseci, već su počeli da savladavaju osnovne elemente obuke za vrlo složen i težak posao pomaganja u spasavanju iz ruševina ili u traženju izgubljenih lica na otvorenom prostoru.
"Kada je prošle godine u februaru bio zemljotres u Turskoj mi smo, sticajem okolnosti, ostali samo na jednom spasilačkom psu, našem Zigiju, a ranije ih je bilo deset. Za potpunu obučenost psa, kako bi dostigao taj potreban nivo da spasilac sa njim može da ide na terenski zadatak, potrebno je godinu i po do dve", kaže Radojević za "Novosti". 
 
Radojević je 18 godina u službi, a sa spasilačkim psom je punu deceniju i, kao najstariji u timu i s najdužim stažom u tom poslu, može da proceni koji bi pas mogao da prođe obuku. 
 
Tako je odabrao i Zitu, sivog nemačkog ovčara, koja ima 11 meseci i već marljivo savladava prve lekcije iz obuke.
 
"Učimo pse kako da registruju miris čoveka u ruševinama ili na otvorenom, mora da prođe visinsku obuku i da bude socijalizovan. Kad je obučen treba da zna da 'oblajava', odnosno da konstantno laje kad oseti čoveka ispod ruševine, dok ne dođu vodič ili ekipa", objašnjava Radojević, dodajući da su to sve civilni psi koji se posle treninga i obuke "ubacuju u sistem".
Zigi, iako je u penziji, bio je nedavno angažovan u traženju nestale dvogodišnje devojčice Danke Ilić. Taj pas ima deset godina, ali je prilično vitalan i nije čak ni toliko osedeo kao njegovi vršnjaci malinoi u tom starosnom dobu.
 
"On je od samog starta pokazivao veliku želju za rad i veoma brzo je prihvatao obuku. Bio je kao neka mašina", ističe Radojević.
  • Miks

    01.07.2024 13:46
    I treba što više takvih obučenih pasa.Sada treba raditi i na tome da se otvori centar za obuku pasa vodiča za slepe i slabovide.Mi smo jedina zemlja u regionu koja nema centar za obuku.
  • ku3a

    01.07.2024 12:26
    Hvala Zigi!
    Srećna penzija, dug i zdrav život!
  • И

    01.07.2024 11:19
    Њушкала
    Вулко замењен Гашком.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti