U Novom Sadu predstavljen sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

U Gradskoj kući u Novom Sadu predstavljen je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji stupa na snagu danas, 1. jula.
U Novom Sadu predstavljen sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom
Foto: Gradska kuća
Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković je ovom prilikom istakla da već od danas gotovo 60 odsto proizvoda kojih se tiče ovaj Sporazum više neće poznavati instituciju carina.
 
"Za mnoge artikle i proizvode carine će proporcionalno biti niže kako vreme bude odmicalo, dok će za neke proizvode carine ostati nepromenjene zbog osetljivosti robe i dobara, a tu se pre svega radi o poljoprivrednim proizvodima", rekla je Gojković i dodala da će srpski privrednici, pod nemerljivo povoljnijim okolnostima nego pre, od danas izvoziti u Kinu voće, povrće, meso i mesne prerađevine, neke vrste ribe, ali i farmaceutske proizvode, tekstil, drvo i mineralna đubriva.
Gojković je podsetila na to da je AP Vojvodina zaključila devet međuregionalnih sporazuma o saradnji sa provincijama Kine.
 
"Kao rezultat ovih sporazuma na teritoriji Vojvodine realizuje se više investicionih projekata na kojima rade kineske kompanije ili koje se finansiraju sredstvima iz Kine, poput izgradnje brze železnice Novi Sad - Subotica, izgradnja Fruškogorskog koridora, objekata na obilaznici oko Novog Sada, kao i izgradnja kompleksa fabrike 'Linglong' u Zrenjaninu. Na teritoriji Vojvodine posluje dvanaest kineskih kompanija, a ukupna vrednost investicija je preko 250 miliona evra", izjavila je Gojković istakavši mogućnost da Kina bude glavni gost 2025. ili 2026. godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da danas sa ponosom možemo reći da je urađena važna stvar za srpsku privredu.
 
Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kazao je da ovaj Sporazum predstavlja istorijsku šansu naše privrede.
 
"Srpske kompanije će od danas imati znatno bolji položaj u odnosu na mnogobrojne privredne subjekte širom Evrope. Čak 10.412 srpskih proizvoda obuhvaćeno je ovim aranžmanom, a na današnji dan automatski možemo preko 6.000 proizvoda da izvozimo bez carine, a u narednih pet do deset godina biće oslobođeno od carine još preko 3.000 proizvoda", naveo je Đurić i dodao da će se na ovaj način znatno povećati izvoz, ali i proširiti investicije i privredne aktivnosti u našoj zemlji.
 
Na predstavljanju Sporazuma obratili su se i ambasador Kine u Beogradu Li Ming i direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež.
  • r

    01.07.2024 16:43
    r
    Dal nije došlo vreme vraćanja nekog duga Kini? Proizvođači ,avans pa roba,
  • wow

    01.07.2024 14:01
    sloboda
    Dolaze crni dani za papke i pilece nogice.
  • ja ne bot

    01.07.2024 13:53
    vratite..
    ...carine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti