Detonacija kod Rektorata probudila studente koji blokiraju zgradu

Šok bomba ili slična eksplozivna naprava bačena je protekle noći, oko dva časa, kod Rektorata, a detonacija se čula u širem delu Limana i centru.
Detonacija kod Rektorata probudila studente koji blokiraju zgradu
Foto: 021.rs
Detonacija je uzbunila studente koji od nedelje uveče blokiraju Rektorat, a došla je i policija čija je stanica samo nekoliko stotina metara dalje u Radničkoj ulici.
Studenti su za 021.rs ispričali da je sve bilo mirno kada se odjednom čula jaka eksplozija koja je probudila one koji su spavali. Navode da je eksplozija bila toliko glasna da se čula i na Limanima, u centru, kao i preko Dunava u Petrovaradinu.
Studenti iz neformalne organizacije STAV, kao i njihove kolege sa Filozofskog fakulteta koje blokiraju Rektorat, sumnjaju da je neko namerno bacio šok bombu ili sličnu napravu kako bi ih zastrašio.
 
Novosadska policija je poslala patrolu iz obližnje stanice, uzete su izjave i proverena je okolina, ali nema informacija da li je ustanovljeno ko je i šta tačno bacio kod Rektorata.
 
Kažimo i da je grupa studenata provela noć u Rektoratu, nastavljajući protest i tražeći da se omoguće fer izbori za studentski parlament Filozofskog fakulteta. Oni su prethodno po peti put sprečili glasanje. Osnovni zahtev je da se dozvoli da bude još kandidata, sem onih koje predlaže Savez studenata.
 
Oni su u Rektorat upali u nedelju oko 21 čas jer je u ponedeljak trebalo da se održi glasanje.
 
Pre oko tri nedelje već su blokadom sprečili pokušaj glasanja u Rektoratu. U protekla tri meseca bila su još tri pokušaja glasanja na fakultetu.
 
Studenti koji blokiraju Rektorat osporavaju i mesto gde se sada planiraju izbori, jer navode da Statut Filozofskog fakulteta predviđa da se može glasati samo u okviru objekta, a ne u drugom prostoru van fakulteta.
 
Iz Studentskog parlamenta, izborne komisije, Rektorata i Filozofskog fakulteta nema nikakvih zvaničnih izjava ili komunikacije sa ovim studentima, a ni sa medijima, tako da javnosti nisu dati odgovori zašto je glasanje premešteno, sem što je pomenuto da je to zbog bezbednosti.
 
Takođe, iz ovih ustanova i dalje ne daju objašnjenje zašto se uporno odbija pregovaranje sa pobunjenim studentima kako bi se promenili uslovi za glasanje na Filozofskom i tako dozvolilo da se i drugi kandiduju.
  • Dragana

    02.07.2024 13:46
    @Danga
    Iznervirao si se jer mirnim i civilizovanim postupcima ucenih, mladih, slobodoumnih mozda moze nesto da se promeni na bolje!
    Jasno je i ko si i sta si!
    Nadam se da ce se STAV izboriti za slobodne, demokratske izbore na filozofskom!
    Uz VAS smo deco, ima nas, VI nam dajete snagu i veru!
  • pajo patak

    02.07.2024 11:53
    @Danga
    da li si povukao vodu posle napisanog komentara ?
  • @Danga

    02.07.2024 11:50
    ti kako sa greškom ste napisali "Mamimi paranoici" umesto Mamini, su na funkcijama i na vlasti okruženi višestrukim "krugovima" zaštitnika institucionalnih i vaninstitucionalnih .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti