Rektorat i dalje blokiran: Studenti čekaju pregovore, spremni da protestuju do daljeg

Zgrada Rektorata Univerziteta u Novom Sadu blokirana je četiri dana, a studenti iz neformalne grupe STAV čekaju da se na najavljenim pregovorima pojavi druga strana.
Rektorat i dalje blokiran: Studenti čekaju pregovore, spremni da protestuju do daljeg
Foto: 021.rs
Oni su u utorak, nakon razgovora sa rektorom Dejanom Madićem, imali načelan dogovor da se pregovara o tome kako da se ispune zahtevi studenata, koji traže da se stvore uslovi za kandidovanje na izborima za studentski parlament, ali ništa se još ne dešava jer nema nastavka pregovora.
Student i član STAV-a Branislav Đorđević kaže za 021.rs da i dalje čekaju da se pojavi rektor Madić, dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak kako bi pregovarali o promeni pravilnika.
Prema njegovim rečima, studenti drže zgradu u blokadi, sada je i manje pripadnika obezbeđenja i sve je mirno, tako da se čini da će možda ostati i nekoliko dana duže od procenjenog, pa možda za studente organizuju i neka kulturna dešavanja.
 
"Situacija je takva da znamo da je javljeno ljudima koji rade u Rektoratu da ne dolaze na posao i planirana dešavanja su odložena. Čekamo i spremni smo da pričekamo još tri do četiri i više dana ako treba. Imamo sada već i ideju da pravimo neki kulturni program za period od nedelju dana ukoliko odluče da se ne pojave na pregovorima, ali ćemo sačekati i videti da li će doći. Ako ne dođu, organizovaćemo izložbe i druge programe da privučemo ljude i malo se zabavimo. Ulaz će, naravno, biti dopušten samo studentima sa indeksima", priča Đorđević.
 
Podsetimo, na blokadu Rektorata neformalna organizacija STAV odlučila se zbog izbora za Studentski parlament koji se, kako ocenjuju, organizuju na nelegitiman način.
 
 
Studenti su zgradu blokirali u nedelju oko 21 čas jer je za ponedeljak u njoj bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli STAV-ovci, nije legitimno jer statut fakulteta podrazumeva da se glasa samo u objektu fakulteta.
 
Ovo je bio drugi put da su blokirali Rektorat zbog izbora, a prethodno su tri puta uspeli da prekinu glasanje koje se održavalo u zgradi Filozofskog. Ono što su za sada uspeli, sem blokiranja novog glasanja, jeste to da je rektor najavio da više neće biti pokušaja organizovanja glasanja u Rektoratu i da želi da se nađe rešenje za situaciju oko glasanja za studentski parlament.
 
Studenti STAV-a mesecima unazad zahtevaju da se promeni izborna procedura, navodeći da je aktuelni pravilnik restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata, zbog čega su protesti organizovani uz moto "Jedna lista nije izbor".
  • Vladan

    04.07.2024 18:35
    @Novosadjanin

    Kako da nisi, evo ja se baš sećam, pun nam je bio faks pajvana sa gradilišta xD
  • NN

    04.07.2024 09:36
    @pajo patak
    Pajo zemo,
    zaluđivanje glupostima nikad nije izašlo na dobro ... studenti su samo sredstvo manipulacije u rukama hohštaplera, a viši ciljevi su floskula ... jbg videćeš ... godine i iskustvo čine svoje ...
  • Profit obraza

    03.07.2024 19:02
    Novosadjanin
    03.07.2024 • 15:53
    Dokle
    Dokle bre maltretiranje ljudi od strane nekih… Ja kao student sam ucio i radio na gradilistu da bi imao koji dinar. Ovi samo protestvuju!

    Ti si fakultet video kao i onaj 'junak' sa Legijom na majci. Na univerzitetu se uci mnogo vise od cinjenica. Nesto sto se u Srbiji ne ceni. Ceni se unovcavanje obraza

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.