"Zeleni stanovi" sve popularniji: U Novom Sadu su takve zgrade u Petrovaradinu i na Telepu

Cene kvadrata u novogradnji u Beogradu, u zgradama koje imaju energetske pasoše, kreću se od 2.500 evra pa naviše, u zavisnosti od lokacije.
"Zeleni stanovi" sve popularniji: U Novom Sadu su takve zgrade u Petrovaradinu i na Telepu
Foto: Pixabay
To je saopštila Agencija za nekretnine "4zida" i istakla da su "zeleni stanovi" skuplji za oko 10 do 20 odsto u odnosu na standardne stanove.
 
Zelena gradnja postaje sve popularnija u Srbiji, naročito u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, ali i turističkim centrima poput Zlatibora, Vrnjačke Banje, Divčibara, navodi Aleksandra Mihajlović sa portala "4zida".
Najviše zelene gradnje trenutno ima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a konkretno, dodaje Mihajlović, u Beogradu to su projekti novogradnje u Zemunu, Surčinu, Voždovcu, na Dedinju, Čukarici.
 
U Novom Sadu takvi projekti novogradnje koji poseduju energetski pasoš nalaze se na Telepu i u Petrovaradinu, u Nišu na Panteleju i Paliluli, a u Kragujevcu se izdvajaju naselja Bubanj i Erdogalija, gde je izgrađen i prvi kondominijum, gde su stanovi pod sertifikatom visokih ekoloških standarda, navela je ona.
Mihajlović je objasnila da su stanovi u zelenim zgradama skuplji u odnosu na starogradnju, zbog većih inicijalnih troškova izgradnje, korišćenja naprednih tehnologija i materijala.
 
U Surčinu se u novogradnji u savremenom kompleksu koji poseduje energetski pasoš, a koji se nalazi na tri kilometara od aerodroma i na nekoliko minuta od Novog Beograda, može kupiti stan po ceni od 1.980 evra po kvadratu. 
 
U Nišu, cene takvih stanova idu od 1.400 pa do 1.800 evra, dok je na Zlatiboru prosečno oglašena cena kvadrata u novogradnji na sajtu "4zida" oko 2.000, a cene idu od 1.400 do 2.684 evra.
 
Pojedine banke u Srbiji izašle su sa ponudom odobravanja zelenih stambenih kredita, koji u principu imaju skoro sve iste karakteristike kao i standardne stambene pozajmice, samo što se nude sa nešto povoljnijom kamatnom stopom i bez troškova naknade za obradu kredita, navode u Udruženju banaka Srbije.
 
Uslov za to je energetski pasoš i energetski razred zgrade.
Energetski pasoš zgrade prikazuje opšte podatke o zgradi, o potrebnoj energiji za grejanje, o uštedama u emisijama CO2, termotehničke podatke, ali i preporuke za poboljšanje energetskih osobina objekata.
 
Energetski razred zgrade pokazuje koliko energije se potroši za grejanje jednog kvadratnog metra stambenog prostora, dodaju u UBS. 
  • Arsenije

    04.07.2024 15:47
    Nije bitan datum
    @@Arsenije
    Nebitno kada ce cene pasti, teško je proceniti.
    Ali 100% je sigurno da hoće.
  • Bojan

    04.07.2024 09:57
    @Kamioni, avioni

    Kakva prodaja nekretnina, imbecilu? To je poenta koju si izvukao iz mog komentara?
  • Miki

    04.07.2024 09:17
    Miki
    Ne razumem se u ovo ali znam sta je dobro i sta donosi zaradu! Starogradnja sigurno ne! Sto napisa jedan mozes ti traziti i 3000 hiljade eura ali gledaj koliko ti nude to je pravo merilo i nista vise!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.