Novosadski Rektorat i dalje blokiran: Studenti ne odustaju, očekuju novi razgovor sa rektorom

Studenti Filozofskog fakulteta, koji pripadaju neformalnoj organizaciji STAV, peti dan blokiraju Rektorat u Novom Sadu jer nema napretka u pregovorima.
Novosadski Rektorat i dalje blokiran: Studenti ne odustaju, očekuju novi razgovor sa rektorom
Foto: 021.rs
Kako 021.rs saznaje, oni su dobili nezvaničnu informaciju iz uprave Univerziteta u Novom Sadu da predstavnici Studentskog parlamenta odbijaju da pregovaraju o izmeni pravilnika, što je i osnovni zahtev, kako bi se omogućilo da se i drugi studenti sem predstavnika Saveza studenata kandiduju na izborima.
 
Studenti okupljeni oko neformalne organizacije STAV kažu da sada očekuju nove razgovore sa rektorom Dejanom Madićem jer im je najavljeno da bi trebalo da ih ponovo poseti.
 
Podsetimo, studenti su u utorak, nakon razgovora sa rektorom, imali načelan dogovor da se pregovara o tome kako da se ispune zahtevi studenata, koji traže da se stvore uslovi za kandidovanje na izborima za Studentski parlament, ali ništa se nije dešavalo i niko ih nije kontaktirao.
 
Studenti i dalje čekaju da se organizuje sastanak na kom bi bili rektor Madić, dekanica Filozofskog fakulteta Ivana Živančević Sekeruš i predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak, a kako bi pregovarali o promeni pravilnika.
Studenti su Rektorat blokirali u nedelju u 21 čas prvenstveno zbog izbora za Studentski parlament koji se, kako ocenjuju, organizuju na nelegitiman način.
 
Blokada je počela jer je za ponedeljak bilo planirano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli STAV-ovci, nije legitimno jer statut fakulteta podrazumeva da se glasa samo u objektu fakulteta.
 
 
Ovo je bio drugi put da su blokirali Rektorat zbog izbora, a prethodno su tri puta uspeli da prekinu glasanje koje se održavalo u zgradi Filozofskog. Ono što su za sada uspeli, sem blokiranja novog glasanja, jeste to da je rektor najavio da više neće biti pokušaja organizovanja glasanja u Rektoratu i da želi da se nađe rešenje za situaciju oko glasanja za studentski parlament.
 
Studenti STAV-a mesecima unazad zahtevaju da se promeni izborna procedura, navodeći da je aktuelni pravilnik restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata, zbog čega su protesti organizovani uz moto "Jedna lista nije izbor".
  • gramrazuma

    05.07.2024 12:20
    podsetnik
    da omladina iz rektorata za 4 godine nije stigla da prikupi 10% potpisa podrške za kandidovanje na izborima, niti da oformi studentsku organizaciju koja bi učestvovala na istim, a u svojim nastupima se predstavljaju kao da u najmanju ruku govore u ime velike većine studenata...
  • Ivana

    04.07.2024 15:11
    Nisu botovi
    Vec zaposleni ljudi koje shaka studenata sa svojom licnom agendom maltretira i sprecava osnovna prava i rada i kretanja. Nemam lepe reci za ovaj potez.
  • Sasa

    04.07.2024 13:01
    Rektor da uvaži zahteve 5-10 studenata a za par desetina hiljada ostalih da ga bude baš briga - oni su ionako mrtvo more, bezidejni i posvećeni samo ličnom interesu. Ova grupica se bori za opšte dobro a za sebe ne mare. Stvarno neko veruje u ovo što sam napisao?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Na novosadski FTN upisano 2.173 brucoša

Na novosadskom Univerzitetu se polako završava prvi upisni rok a, kao i godinama unazad, najviše srednjoškolaca je bilo zainteresovano za Fakultet tehničkih nauka.