Sedmi dan blokade Rektorata u Novom Sadu: Studenti u pripravnosti zbog mogućeg izbacivanja

Studenti neformalne grupe STAV su započeli sedmi dan blokade zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu (UNS) sa zahtevom da bude izmenjen pravilnik o izborima za Studentski parlament.
Sedmi dan blokade Rektorata u Novom Sadu: Studenti u pripravnosti zbog mogućeg izbacivanja
Foto: 021.rs
Uprkos najavama da bi, u skladu sa nezvaničnim informacijama koje su dobili, moglo doći do akcije njihovog izbacivanja iz zgrade, aktivistkinja STAV-a Mila Pajić je danas potvrdila da je noć prošla mirno i da je trenutno nepromenjena situacija, ali da su oni u pripravnosti.
 
Studenti koji od nedelje uveče blokiraju rad Rektorata Novosadskog univerziteta izjavili su juče da su dobili pouzdane informacije da rektor Dejan Madić "pripema scenario" njihovog izbacivanja iz te zgrade.
Kako su objavili, na vanrednom kolegijumu dekana fakulteta Novosadskog univerziteta, bilo je reči o tome da će policija izbaciti studente koji blokiraju zgradu ili će to učiniti "novo obezbeđenje, odnosno SNS batinaši", kao i da će biti podnete krivične prijave protiv njih.
Na fasadi Rektorata okačena su dva velika transparenta sa porukama: "Madić SNS rektor" i "Ivana Macak, spavaš li mirno?".
 
Pajić je dodala i da studenti i dalje očekuju početak pregovora sa predsednicom Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivanom Macak, uz prisustvo rektora UNS Dejana Madića.
 
"Očekujemo rektora da dođe jer će u suprotnom biti naneta velika šteta jer Rektorat ne može da obavlja redovne poslove. Ako se ne pojavi sa Ivanom Macak, nema tog dogovora o kojem smo pričali i blokada će i dalje da traje", precizirala je ona.
 
Studenti su za večeras u 18 časova najavili otvaranje izložbe mimova o studentskim predstvnicima, koja će biti održana na platou ispred zgrade Rektorata i pozvali su sve zainteresovane da je posete.
 
Studenti iz organizacije STAV blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni i dalje ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol, kao što je do sada bio slučaj.
  • Neko

    06.07.2024 23:15
    ?
    Još nisu izbačeni?
  • Voja

    06.07.2024 20:20
    Blokada
    Zakon je jasan i niko nema pravo da blokira ulaz u objekat koji im nisu roditelji kupili.Slažem se da treba dotične udaljiti sa tog mesta, ali to je trebalo uraditi i sa huliganima na filozofskom.
  • marjan

    06.07.2024 14:29
    @Klara

    pita klara koga briga više. nikoga u ovoj državi nije briga ni za šta. ni kad se umire, ni kad se rađa, ni kad je dobro, ni kad je loše. gospođo, našim bombama se gađa civile u drugim zemljama, ali šta briga vas. bitno samo da se ne priča o tome, a nadamo se svi kolektivno da će i o filozofskom uskoro prestati da se priča pa da možemo da se vratimo u divnu svakodnevicu i da pravimo krempite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti