U Novom Sadu plakati s pozivom na obeležavanje godišnjice "oslobođenja Srebrenice"

U Novom Sadu su jutros izlepljeni plakati kojima se poziva na obeležavanje "godišnjice oslobođenja grada Srebrenice".
Na plakatu je prikazan spomenik Svetozaru Miletiću, kao i grbovi udruženja "Srpski soko", Republike Srpske i Grada Novog Sada.
 
Generalna skupština UN usvojila je u maju Rezoluciju kojom je 11. jul proglašen Međunarodnim danom promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici. 
Za usvajanje rezolucije kojom se osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, glasale su 84 od 193 članice UN, protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. 
 
Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je jula 1995. godine u Srebrenici, koja je tada bila zaštićena zona UN, Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid, odnosno ubila više od 8.000 ljudi.
Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprečavanje genocida i da je prekršila obavezu kažnjavanja počinilaca genocida.
 
Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.
 
Među njima su i bivši predsednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.
  • Marta

    11.07.2024 10:00
    Puna usta patrijotizma!
    Lazovima i kriminalcima puna usta patriotizma. Predjete u R.Srpsku, a u kaficima vam svira O.Dragojevic i ljudi zive normalno i boli ih ivo za politicare i budalastine. Cena goriva (dizela) im je 2,54-2,58KM (na Nisu 2,68), kuce obnovljene posle rata, sve duplo jeftinije nego u Srbiji. A vi se ovde hvatajte za glavu, dok vas kradu i ubedjuju da su vece patriJote i da vise vole ovu zemlju.
  • Tako

    10.07.2024 21:52
    Kakve veze Novi Sad ima sa Bosnomi sa gradjanskim ratom na tim prostorima. Sem sto ovi sto su se doselili forsiraju svo svoje crnilo na nas. Imate republiku srpsku pa tamo orgijajte.
  • Raša

    10.07.2024 14:04
    Sramota
    Zločinci i njihovi pajtaši slave zločin. Sramota za Novi Sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti