FOTO: Plakatima protiv veronauke u školama

Novi Sad i Beograd osvanuli su u petak oblepljeni plakatima koji zagovaraju ukidanje veronauke u školama.
Novi Sad i Beograd osvanuli su u petak oblepljeni plakatima koji zagovaraju ukidanje veronauke u školama.

Nepotpisani aktivisti upozoravaju da se u Srbiji škole zatvarju, a da nove bogomolje niču na svakom koraku, te ukazuju na Ustav po kome je Srbija sekularna država i podsećaju na to da sveštenstvo ne plaća doprinose, a prima državne penzije kao i na nekažnjene primere pedofilije u SPC.

Plakati sadrže poruke: "Versku nastavu u crkve, prosvetu u škole", "Država preti zatvaranjem škola - gradi hramove - dokle?", "Direktori škola krše Ustav", "U ime boga - oni ne plaćaju svoje doprinose - mi plaćamo njihove penzije - sveštenici u luksuzu - narod u bedi - dokle?", "U ime boga - oni štite svoje pedofile - mi im poveravamo decu - svešetnicima zastarevaju sudski procesi - dokle?"

Plakati podesećaju na Član 11. Ustava koji kaže da je Republika Srbija je svetovna država, da su crkve i verske zajednice odvojene od države i da nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna, a akcija je simbolično odrađena na školsku slavu Savindan. Ista akcija simultano je urađena i u Beogradu.

Plakati su, pored centra grada, lepljeni i na pojedine škole, pa su se tako sekularne poruke našle i na Maloj ekonomskoj u Nikolajevskoj porti, ispred Jovine gimnazije i ispred Osnovne škole "Đura Daničić.

  • 18.08.2012 00:00
    Antiteista
    Kada se bude islo protiv religije u crkvama, zovite mene.
  • Milana

    20.03.2012 15:02
    O Srbijo moja medju šljivama..
    E tugo moja..Gospode pomiluj, ne znamo šta radimo...
  • Natalija

    20.02.2012 22:58
    popovi lopovi
    Nauci je mesto u školama, dok religija nikako ne može da bude nauka.
    Podržavam akciju, ne želi mda nam truju decu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti