FOTO: Deseti dan blokade Rektorata, uprava i dalje ignoriše studente

Zgrada Rektorata blokirana je već deset dana, a uprava Univerziteta i dalje ignoriše zahteve studenata da se obezbede regularni uslovi za izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
FOTO: Deseti dan blokade Rektorata, uprava i dalje ignoriše studente
Foto: 021.rs
Studenti za 021.rs kažu da u blokadi mogu da ostanu koliko god bude potrebno, uprkos svim pokušajima rektora Dejana Madića da ih natera da izađu.
 
U utorak su se našli u problemu jer klime u objektu ne rade, i sada, usled visokih temperatura, boravak unutar Rektorata postaje sve teži. Njihovi razgovori sa pripadnicima obezbeđenja i pozivi da se pozovu radnici održavanja da uključe klimu nisu dali rezultata, a studenti misle da je klima namerno isključena.
Studenti iz organizacije STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) kažu da ih ni toplota neće naterati da odustanu i zahvaljuju se kolegama, kao i građanima koji ih povremeno obilaze i donose hranu i vodu.
 
Vreme u Rektoratu i čekanje na pregovore sa upravom prekraćuju uglavnom smišljanjem novih transparenata, te su sinoć postavili novi koji glasi "Vo se drži za rogove, čovek za reč, a šta si ti, Madiću?". Ovaj veliki transparent nalazi se na fasadi Rektorata, a pored su od ranije okačene isto velike poruke "Dejan Madić SNS rektor", "Madić napredni lažov", "Ivana Macak, spavaš li mirno?".
 
U prethodnim danima Madić je u nekoliko navrata tražio od obezbeđenja u Rektoratu da skine transparente, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je dolazila i policija koja ih je legitimisala, ali bez skidanja natpisa.
Podsetimo da je blokada Rektorata počela jer je za prethodni ponedeljak bilo zakazano održavanje izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, što, kako su naveli iz STAV-a, nije legitimno jer Statut fakulteta i pravilnici podrazumevaju da se izbori mogu organizovati jedino u fakultetskoj zgradi.
 
Nakon jednog dana blokade, došao je rektor koji je imao oko dva sata razgovora sa studentima, i tada je s njegove strane bilo nagoveštaja da je spreman da posreduje u rešavanju spora oko izbora i da neće više biti pokušaja organizovanja glasanja u Rektoratu, ali je potom usledilo sedam dana tišine koja traje i dalje.
 
U međuvremenu, studenti su čuli od izvora sa Univerziteta da je rektor na sastanku sa dekanima najavio da će blokada biti prekinuta dovođenjem drugog obezbeđenja koje će ih isterati i da će učestvovati i policija, ali se to do sada nije dogodilo.
 
 
Studenti Filozofskog su do sada blokirali održavanje izbora dva puta u fakultetskoj zgradi, a ovo im je druga blokada izbora u zgradi Rektorata.
 
Studenti iz organizacije STAV podneli su do sada i disciplinske prijave protiv predsednice Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivane Macak i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.
  • Pravednici

    13.07.2024 01:35
    Samo istina
    Uh, odakle da se počne? Prvo, stranka koju pominjete je imala za predlog izbora rektora drugog kandidata, a Profesora Madića su podržali oni koji poznaju njegov dosadašnji rad, njegova dela. Vi koji blatite, ružite necije ime, ili ste veoma ljubomorni, ili Gospodina uopšte ne poznajete. Čovek je od reči i uvek spreman da pomogne koliko može, odmoći nikome i nikada sigurno neće. Veoma ste interesantnih psihološkog profila, vi što ste ogorčeni, ozlojeđeni. Bolje bi bilo da se bavite sobom, a ne drugima. Dve, nažalost, zavađene strane treba njihova Dekanica da smiri i da ih organizuje da se sastanu i izbore sprovedu na demokratski, fer i miran način.
  • Kulturno ali lažno

    10.07.2024 17:41
    Kulturan razgovor bez pisanog traga ne vredi ništa. Obećaće prevariće.
  • pajo patak

    10.07.2024 16:26
    @Oleg
    Oleg go home tu gulag.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".