PSG osuđuje najavljeno obeležavanje "oslobođenja" Srebrenice: Provokacija i ruganje žrtvama

Novosadski odbor Pokreta slobodnih građana (PSG) najoštrije osuđuje poziv na obeležavanje godišnjice "oslobođenja" Srebrenice u Novom Sadu.
PSG osuđuje najavljeno obeležavanje "oslobođenja" Srebrenice: Provokacija i ruganje žrtvama
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju, PSG osuđuje "pojavu plakata sa fašističkim sadržajem, kojima se poziva na obeležavanje tzv. oslobođenja Srebrenice", planirano za 11. jul na Trgu slobode u Novom Sadu.
 
"Smatramo da ovaj čin predstavlja ne samo nacionalističku provokaciju i ruganje žrtvama genocida i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca", ističe PSG.
Naglašavaju da ih posebno zabrinjava činjenica da "ekstremno desničarske grupacije sve učestalije organizuju akcije poput ovih i time promovišu ratnohuškačku retoriku i govor mržnje. Ova stranka navodi i da desničarske organizacije u te svrhe "zloupotrebljavaju grb Novog Sada, koji je bio i ostaće simbol slobode, demokratije i antifašizma".
 
"Nazvati stravičan zločin koji se desio u Srebrenici 'oslobođenjem' je samo po sebi sadistički i fašistički čin. Sve više podsećamo na Vajmarsku republiku pred njen pad, ali, napominjem, mi ćemo se čvrsto boriti da pobedimo fašizam i vratimo normalnost u naše društvo",  istakao je predsednik PSG Novi Sad i pokrajinski poslanik Radivoje Jovović.
Pokret slobodnih građana Novi Sad zahteva od nadležnih institucija da u najkraćem vremenskom roku reaguju na ovakve događaje, a pozivaju i policijsku upravu da "zabrani ovaj protivzakoniti skup, koji poziva i podstiče na nacionalnu i versku mržnju".
 
Prethodno je ovaj skup osudio i Antifašistički front "23. oktobar".
 
Podsetimo, kako je 021.rs pisao, ovaj skup je prijavljen policijskoj upravi. Iz Grada su za 021.rs naveli da nisu dali odobrenje za korišćenje grba, ali nisu naveli da li osuđuju ovaj skup. 
  • Xv

    10.07.2024 15:21
    Reče lažni profesor Jovović i onaj što se ne kupa Đurić. Smeju mu se po rektoratu.
  • Jovan

    09.07.2024 20:38
    Baš me briga šta o ovom slučaju ima da kaže beogradska stranka.
  • комшиница

    09.07.2024 20:36
    Овакви скупови су одвратни и потпоно неважни. Потрошна роба за замајавање народа на пар дана, па тако стално нешто. Усредсредите се ви на оно што је битно у овом моменту и на оно што се народу спрема, не саопштењима. Јел имате ви као странка, покрет шта ли, неке стручњаке правнике, људе који се баве неким наукама везаним за горући проблем па да кренете у конкретну акцију или чекате да прљави посаао око рударења и као што је предаја Косова учини неко други. Па кад буде готово, готово је, шта ви ту онда можете!?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".