VIDEO Sukob okupljenih povodom "oslobođenja" Srebrenice i građana koji se protive skupu

Na skupu koji su organizovali desničari kao obeležavanje "godišnjice oslobođenja grada Srebrenice" došlo je do sukoba sa građanima koji su došli da iskažu protivljenje skupu.
VIDEO Sukob okupljenih povodom "oslobođenja" Srebrenice i građana koji se protive skupu
Foto: 021.rs
Desničari su skup završili oko 20.15 sati kod Štranda gde bi trebalo da se gradi crkva, uz skandiranje Ratku Mladiću.
 
U više navrata dolazilo je do koškanja između organizatora skupa koji slavi zločine u Srebrenici i antifašista i aktivista.
 
U jednom trenutku su desničari izdvojili jednog od prisutnih građana, oborili ga na zemlju i krenuli da ga šutiraju, ali ih je policija ubrzo razdvojila.

Prisutan je bio veliki broj pripadnika policije, koji su legitimisali građane.

Posetioci desničarskog skupa, dvadesetak mladića su nakon Trga slobode otišli na Kej žrtava racije i skandirali "Ratko Mladić" i "Srebrenica nije genocid". Potom su otišli do mesta kod Štranda gde bi trebalo da se gradi crkva i "pomolili se za Ratka Mladića". Time je završen njihov skup.

Za to vreme, žandarmerija je sprečavala antifašiste i protivnike ovog skupa da odu na kej.
 
 
Dešavanja možete pratiti uživo.
 
 
Antifašistički front 23. oktobar pozvao je građane da se danas u 19 sati okupe na Trgu slobode u Novom Sadu i spreče najavljeno okupljanje profašističkih organizacija.
 
 
Grupa Srpski soko (SS) prethodno je pozvala na obeležavanje "godišnjice oslobođenja grada Srebrenice" na Trgu slobode, na Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici.
 
 
Pokret slobodnih građana, Pokret Bravo i Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvali su vlast da zabrani održavanje skupa kojim se veličaju ratni zločini koji su počinjeni u Srebrenici.
 
Bravo smatra da je događaj najavljen za 11. jul na Trgu slobode jasna provokacija i da predstavlja, ne samo ruganje srebreničkim žrtvama i njihovim porodicama, već i opasan pokušaj rehabilitacije ratnih zločina i njihovih počinilaca
 
Podsetimo, kako je 021.rs pisao, ovaj skup je prijavljen policijskoj upravi. Iz Grada su za 021.rs naveli da nisu dali odobrenje za korišćenje grba, ali nisu naveli da li osuđuju ovaj skup. 
 
Deklaracijom Ujedinjenih nacija o Srebrenici iz maja ove godine, 11. jul se obeležava kao Međunarodni dan sećanja na genocid u tom gradu u Bosni i Hercegovini. Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je 2007. godine presudu u kojoj se konstatuje da je u Srebrenici bivša Vojska Republike Srpske (VRS) počinila genocid u toj, do tada, zaštićenoj enklavi UN-a.
  • Predrag

    14.07.2024 10:09
    Ispiranje mozga gradiana
    Gradjani Novog Sada i Srbije,

    Ocigledno je da je SNS kriminalna sekta sa njenim podanicima i slugama odlucila da svakodnevno organizuje i osmisljava ovakve dogadjaje i performanse kako bi skretali paznju i provlacili ispod zita svoju nameru da omoguce Rio Tintu da pokrenu zajedno projekat otvaranja rudnika i kopanja litijuma u dolini Jadra kod Gornjih Nedeljica , isto se odvija i u R.Srpskoj, gde takodje hoce da kopaju. Spremite se da protestujete i za borbu odbrane zdrave zivotne sredine i cistog vazduha, vode i zemljista. U pitanju je Vasa sudbina i buducnost Vas i Vase dece i porodica!! Otpor lopovima, kriminalcima i izdajnicima!!
  • Novosađanin

    14.07.2024 03:04
    @Novosađanka

    A danas imamo priliku da iz prve ruke vidimo i osetimo koliko je tih 50 godina držanja litijašenja na uzdi činilo ovo društvo normalnijim i civilizovanijim.
  • Ћира

    13.07.2024 23:09
    У Сребреници је почињен велики злочин који је проглашен за геноцид.

    Међутим, нема геноцидних народа нити геноцидних република или држава. Али има геноцида, као што је овај данашњи, у Гази.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".