Na mestu gde građani žele park na Telepu, zida se osmospratnica sa skoro 300 stanova

Na delu prostora za koji građani žele da bude park na Telepu, nići će osmospratnica sa skoro 300 stanova, saznaje 021.rs.
Na mestu gde građani žele park na Telepu, zida se osmospratnica sa skoro 300 stanova
Foto: 021.rs
Samo tri meseca nakon što je Grad Novi Sad za 6,3 miliona evra prodao deo parcele na Telepu, na javnom uvidu se pojavio urbanistički projekat investitora "Dama gradnja" za zidanje osmospratnog stambenog kompleksa od oko 20.000 kvadrata sa 296 stanova i 18 lokala.
U projektu se navodi da se planira gradnja stambenog kompleksa spratnosti do osam spratova sa dva podzemna nivoa za garaže. Ovo je predviđeno i važećim urbanističkim planovima koje je donela lokalna vlast, uprkos protivljenju stanovnika Telepa, više nevladinih i ekoloških organizacija, kao i skoro svih opozicionih stranaka.
 
Površina na koju se odnosi projekat je 0,6 hektara, tj. 6.477 kvadrata, i dozvoljeno je i predviđeno da gradnja bude na 40 odsto prostora na uglu Bulevara Patrijarha Pavla i Futoškog puta.
 
Predviđa se fazna gradnja pet lamela koje će ukupno imati skoro 38.000 kvadrata bruto, odnosno preko 33.000 kvadrata neto. Navodi se da će na stanove otići 17.800 kvadrata neto, dok će lokali zauzimati 1.900 kvadrata neto.
Podaci iz projekta kažu da će biti 296 stanova prosečne veličine od 60 kvadrata, kao i 18 lokala od više od 100 kvadrata, dok će u podzemnoj garaži biti 341 mesto za parkiranje.
 
U urbanističkom projektu se navodi i da će zelene površine zauzimati više od 41 odsto prostora, i to tako što se više od 30 odsto odnosi na prostor iznad podzemnih garaža i više od 10 odsto na parter u zaštitnom pojasu na severnoj strani parcele.
 
Ostatak prostora će se koristiti za gradnju okolnih pristupnih saobraćajnica i ulica.
 
Projekat je uradio Biro za projektovanje i inženjering "Lasta projekt", odnosno arhitektkinja Tamara Miljević.
 
Ovaj urbanistički projekat će biti moguće pogledati od danas, 12. jula, do petka, 18. jula, od 10 do 13 časova u Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, u kancelariji 32 na II spratu. Takođe, zainteresovani mogu da projekat pogledaju i na sajtu Grada.
 
Prigovore i primedbe na plan šalju se na mejl planiranje@uprava.novisad.rs do kraja uvida.
 
Podsetimo, "Dama gradnja" koja je osnovana samo nekoliko dana pre licitacije, dala je 743,8 miliona dinara za ovu površinu. Ovu firmu je predstavljao vlasnik Dalibor Kovač, a podaci iz registra pokazuju da se nalazi na istoj adresi kao kompanija "Tron Tex" i još sa njima dele istu adresu elektronske pošte, pri čemu je pomenuti Kovač ranije bio zastupnik kompanije "Tron Tex".
 
Građani, više nevladinih i ekoloških organizacija, kao i opozicija, već godinama se protive gradnji na ovoj lokaciji na Telepu.
 
Hiljade Telepčana do sada je potpisalo peticiju u kojoj traže da se na uglu Bulevara patrijarha Pavla, Somborske ulice i Futoškog puta izgradi park od tri hektara, a ne da se zidaju stambene zgrade na oko dva hektara, dok manji deo ostaje zelena površina.
 
Građani su svojevremeno, 2018. godine, uspeli da izdejstvuju od lokalne vlasti da se tu ne gradi vatrogasni centar, ali je potom Grad doneo prvo sporni Generalni urbanistički plan do 2030. godine i Plan Telepa kojim je omogućio da se veći deo prostora parka proda za stambenu gradnju.
 
Deo prostora od 7.664 kvadratnih metara prodat je decembra 2022. godine firmi "Karin invest", ali oni do sada nisu počeli sa radovima iako su napravili urbanistički projekat. Na toj prodatoj parceli, umesto parka, biće izgrađen stambeni kompleks sa lamelama do 12 spratova, visine 13 etaža od 44,6 metara, u kojima će biti 364 stana i pet poslovnih prostora, kao i garaža od dva podzemna nivoa sa 405 parking mesta.
  • NSvetlana

    17.07.2024 10:07
    Divno nešto!?
    Evo nama prilike da nam sledeće leto bude još toplije, a I poplave imaju veće šanse!
    Smo napreDno, uništite ovaj grad do kraja!!!
  • @@@Nikola

    15.07.2024 13:36
    Oho,malo smo goooglali po wikipediji? To je već izvestan napredak! Bravo. Samo,što onda nisi izgooglao i koliko je trajalo izdavanje dozvole u to vreme?
  • Nata

    15.07.2024 09:46
    Da se podsetimo
    Da li je možda suvlasnik Tronteksa bio na nekoj izbornoj listi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".