Nakon dve nedelje završena blokada Rektorata, zgrada postala "rerna": Studenti ipak ne odustaju

Studenti koji su duže od dve nedelje blokirali zgradu Rektorata u Novom Sadu, završili su danas, 14. jula protest.
Nakon dve nedelje završena blokada Rektorata, zgrada postala "rerna": Studenti ipak ne odustaju
Foto: 021.rs
Oni su protest završili jer uprava Rektorata odbija da uključi klime, a unutra je neizdrživo toplo, s obzirom da je već danima temperatura napolju više od 35 stepeni, a toplotni talas će se nastaviti i naredne nedelje.
 
Prema svedočenju studenata neformalne organizacije STAV, koji su protestovali, zgrada koja je cela u staklu postaje nepodnošljivo vrela i jedva se diše, s obzirom da većina prozora ne može da se otvori, jer je zgrada tako projektovana.
"Shvatili smo da dogovora i pregovora sa rektorom i sa studentskim predstavnicima nema, da oni mogu da rade šta hoće, a da inspekcija i dalje ne reaguje, da niko ne može da ih spreči u tome. To je zemlja u kojoj živimo. Možete da zaustavite rad institucije na 15 dana, a da njihovoj bahatosti nema kraja", poručila je studentkinja STAV-a Mila Pajić.
 
Dodala je da će ipak blokirati svake sledeće izbore za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.
 
"Mi se spremamo za nove pobede, nove akcije. Svaki naredni izbori će biti blokirani, njima svakako mandat traje do decembra, neće moći zauvek da okreću glavu. Dolazi nam Rio Tinto, treba nam snage za tu borbu. Nećemo trošiti našu energiju na njihovu bahatost, nećemo im dozvoliti da nas izmore. Nije im uspela strategija. Slobodno mogu da nas očekuju ponovo", zaključila je Pajić.
Podsetimo da su u toku protekle dve nedelje studenti u nekoliko navrata pregovarali sa rektorom Dejanom Madićem, ali da su ti razgovori bili neuspešni. Istovremeno su studenti na zgradu Rektorata kačili transparente sa natpisima koji se nisu svideli rektoru, pa je on u nekoliko navrata tražio od obezbeđenja da skine transparente, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je dolazila i policija. Svaki put kad bi došla, policija je studente legitimisala, ali bez skidanja natpisa.
 
Bilo je i nekih nezvaničnih informacija da će biti izbačeni iz zgrade, ali do toga nije došlo.
 
U međuvremenu je u zgradi isključena klimatizacija, a počeo toplotni talas.
 
Detaljnije o prethodne dve nedelje blokade čitajte u našim tekstovima OVDE i OVDE.
  • Klimaks

    16.07.2024 17:49
    Daleko bilo da se slažem sa naprednjačkim rektorom, a i ono što je naprednjačka grupica studenata uradila na izborima za studentski parlament je svinjarija, ali brate mili napustiti blokadu nakon dve nedelje zbog isključene klime je stvarno smejurija. Ovo vam dobronamerno govori čovek koji je učestvovao u nekoliko blokada fakulteta i rektorata u Beogradu i koji ceo život živi u stanovima bez klime. Samo ste dali municiju za naprednjačko propagandno oružje.
  • Vladan

    16.07.2024 14:27
    @Steva

    Proveri kako bi prošao u Francuskoj da nekom po fasadi crtaš ratne zločince i pokušavaš da podigneš crkvu na silu u tuđem komšiluku, bio bi ti to poslednji kroasan.

  • Ns time

    16.07.2024 09:35
    Ljuti sns- ovci
    Lupaju minuse.
    Preporuka: citajte Arcibalda Rajsa o prirodi ovog naroda.
    A, da sns- ovci ne citaju.
    Oni idu u njihove "akademije".
    Jos nisu smislili kako nekog njihovog da pretvore u Aristotela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".