Abortus traženiji od kontracepcije

Tokom prošle godine, u novosadskoj Betaniji ostavljeno je 11 novorođenih beba.
Tokom prošle godine, u novosadskoj Betaniji ostavljeno je 11 novorođenih beba.

 

Pojedine Novosađanke žale se na previsoku cenu abortusa, a u porodilištu kažu da je kontracepcija jeftinija, te da žene moraju početi da koriste druge metode zaštite od neželjene trudnoće.

Doktorka Ksenija Kričković Pele iz novosadskog porodilišta kaže da se prekid trudnoće ne plaća u slučaju ugroženosti zdravlja ili života majke, te ako s bebom nešto nije u redu. Žene koje nemaju da plate abortus, treba da podnesu dokumentaciju Centru za socijalni rad, koji odobrava jednokratnu materijalnu pomoć.

Cena prekida trudnoće u lokalnoj anesteziji je 10.000, a u opštoj 14.000 dinara. Doktorka Ksenija Kričković Pele objašnjava za "Pres" da je cena bakarne spirale, koja od neželjene trudnoće štiti 10 godina, oko 1.800 dinara, te da je nejasno zašto naše žene i dalje korste abortus kao dominantnu zaštitu od trudnoće.

Treba dodati i da kontraceptivne tablete koštaju od 300 do 900 dinara.

  • 11.03.2012 07:25
    Žena, pre svega, treba da zaštiti sebe.
    A postoje razni načini za to. I nijedan nije 100%. Da se i to zna.
    Abortusi iz medicinskih razloga su opravdani. A tretman na Betaniji je već posebna tema. Nažalost, skoro sve se plaća. A ni to nije garancija. Tužno je što se kod nas srozao moral u svakom pogledu.
    Kako kaže ona narodna "Ko se čuva i Bog ga čuva".
  • noname1

    06.02.2012 19:19
    abortus
    Kad spomenete Betaniju, sva se jezim.Svi naplacuju sve.Ne mozete da udjete na odelenje, a da pre toga niste prosli , sa poklonima i novcem: servirku, higijenicarku, babicu, med. sestru koja radi sa "tim i tim" doktorom, i lekara (Kod njega samo sa novcem). Uopste nije bitno jel imate 13-togodisnjakinju sa krvarenjem;ili ste dosli na kiretazu; ili imate lose rezultate-sumnja na najgore; ili ste u agoniji zbog vantelesne oplodnje;... Njima je svejedno.Vama nije, zato placate dok mozete.Treba ih skloniti, sve, i napraviti novu kliniku.
  • Novosađanka

    31.01.2012 12:50
    @Novosađanin-u i istomišljenicima
    Lično iskustvo:
    Nisam znala da sam trudna, trudnoća nije bila neželjena, ali sam imala operaciju mladeža, pila antibiotike i bila na RTG-u kolena, morala je da bude prekinuta iz medicinskih razloga. Tada su me etički komiteti, ginekolozi i genetičari razvlačili dok malte-ne nije bilo kasno za prekid sa "A možda bude i u redu", te sam bila prinuđena da abortus platim (i tako verovatno upala u statistiku "onih koji ne koriste kontracepciju"). U koju li kategoriju po vašem mišljenju ja spadam? Neobaveštena? Balava? Nezrela? Nikom ne bih poželela, ali pokušajte vaše supruge, sestre, rođake, prijateljice da stavite u ovu situaciju, pa se onda gađajte šovinizmom na forumima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti