Na izborima prošlo pet lista, a u Skupštini Novog Sada predstavnici 22 stranke i pokreta

Mada je na poslednjim izborima cenzus prešlo pet lista, u Skupštini grada su se našli predstavnici 22 stranke i pokreta.
Na izborima prošlo pet lista, a u Skupštini Novog Sada predstavnici 22 stranke i pokreta
Foto: 021.rs
Ova brojnost je posledica toga što su postojale dve velike koalicije, jedna oko vladajućih stranaka sa sedam, a druga opoziciona sa 12 političkih organizacija.
 
Prolaskom obe koalicije, došlo je do toga da ovaj saziv lokalnog parlamenta ima predstavnike najviše stranaka od uvođenja višestranačja.
Srpska napredna stranka će i dalje biti najbrojnija u lokalnom parlamentu sa 34 odbornika, ali neće moći samostalno da formira vlast i biće joj potrebni koalicioni partneri iz šest stranaka i pokreta koji su preko njihove liste ušli u Skupštinu grada.
 
Među 34 odbornika našli su se uglavnom članovi SNS koji su i do sada bili odbornici, ali i niz funkcionera koji će dati ostavke već na prvoj sednici.
 
U pitanju su članovi SNS koji su već zaposleni u Republici ili Pokrajini kao poslanici ili funkcioneri, poput Žarka Mićina koji je šef kabineta premijera Miloša Vučevića, narodne poslanice Biljane Pantić Pilja i drugih. Ko će sve biti odbornik SNS-a biće potpuno jasno kada se formira lokalna vlast, jer će oni koji budu izabrani za članove Veća ili na druge funkcije takođe davati ostavke.
 
Za sada se ne zna koga će SNS predložiti za gradonačelnika ili gradonačelnicu, jer su o tome odbijali da govore. Kao favoriti se spominju dosadašnji gradonačelnik Milan Đurić, zatim doktorka Vesna Turkulov koja je bila nosilac liste, ali i doktor Dragan Stajić koji je do sada bio član Gradskog veća i u toku kampanje je viđan više nego ikad ranije.
Po brojnosti sledi petoro odbornika SPS-a koji će time biti najveći koalicioni partner SNS-a, a verovatno i jedina stranka vlasti koja će pored naprednjaka moći samostalno da formira odborničku grupu za šta je potrebno minimum troje odbornika. Njih će predstavljati Dušanka Đokić, Bane Svitlica, Danijela Maletić, Tatjana Pokuševski i Slavenko Unković. Kažimo i da će Svitlica sa 27 godina biti najmlađi odbornik i biće jedan od onih koji će pomagati najstarijem na konstitutivnoj sednici. 
 
Radikali će imati dva odbornika, predsednika Gradskog odbora Đurađa Jakšića i Vanju Božić. 
 
PUPS ima jednog odbornika, Radomira Milenkovića, koji je sa 71 godinom i najstariji odbornik i predsedavaće konstitutivnom sednicom. Po jednog odbornika imaju Socijaldemokratska partija Srbije , Pokret socijalista i Zavetnici.
 
Većina odbornika ovih stranaka do sada nije sedela u Skupštini grada, tako da će im ovo biti prvi mandati.
 
Grupi stranaka koja će formirati vlast dodajmo i Savez vojvođanskih Mađara koji su kao manjinska stranka osvojili jedan mandat i njih će i dalje predstavljati Đula Kiš.
 
Sve ukupno, vladajuća većina će imati 46 glasova, što bi trebalo da bude više nego dovoljno da mirno vladaju i naredne četiri godine, sem ukoliko ne dođe do ozbiljnih političkih previranja i manjinski partneri koji imaju 11 mandata odluče da pređu u opoziciju, što bi onda dovelo do momentalne promene većine u gradskom parlamentu.
 
Što se tiče opozicije, u gradski parlament će sada ući 32 odbornika, od kojih velika većina nema ni dan sedenja u skupštinskoj klupi, a takođe su nepoznate i njihove biografije i tek deo njih je poznat po svom političkom ili aktivističkom delovanju prethodnih godina.
 
Pokret "Kreni-promeni" će sa osam odbornika biti, posle SNS, najveća grupa u Skupštini.
 
Pokret koji je formirao Savo Manojlović će u Novom Sadu predstavljati Danilo Babić, Slobodan Vukas, Dragana Jovović, Stevan Babić, Branko Zarić, Stefan Todorović, Željko Matić i Marko Ačanski. Ovi odbornici su nepoznati javnosti sem Stevana Babića, koji faktički predvodi novosadski odbor ovog pokreta, dok je prethodnih godina bio i aktivista pojedinih desničarskih pokreta poput Treće Srbije i Narodnog slobodarskog pokreta.
 
Opoziciju će sa tri odbornika predstavljati i lista "Heroji - Miša Bačulov" iza koje stoji sportista i influenser Miša Bačulov, koji će i biti jedan od odbornika. Predstavnici ovog pokreta će biti i advokat Milan Alanović, kao i Katarina Bačulov.
Najveća opoziciona lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" ima 21 odbornika i to iz 12 stranaka i pokreta.
 
Po tri odbornika imaju Narodni pokret Srbije i to Borislava Novakovića, Nemanju Kneževića i Borisa Fejdija, Nova Demokratska stranka Srbija koju predstavljaju Miloš Tubić, Ružica Igić i Milko Drobljaković, kao i Stranka slobode i pravde čiji će odbornici biti Vladimir Vrsajkov, Branislav Pandurov i Aleksandra Pejinović koja je, sa 28 godina, drugi najmlađi odbornik i takođe će pomagati najstarijem na konstitutivnoj sednici.  
 
Po dva odbornika imaju Demokratska stranka - Veljko Krstonošić i Stevan Latinović, Stranka "Srbija centar Srce" - Jasmina Ilić i Dejana Kulja, kao i Građanski pokret Bravo - Milan Pogačar i Petar Holik.
 
Po jednog odbornika će imati Liga socijaldemokrata Vojvodine i to će biti Maja Mrnuštik, Zeleno-levi front (Duško Lončar), Pokret za preokret (Elpida Veselinović), Pokret slobodnih građana (Ana Oreg), Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (Dragan Milićević) i Ekološki ustanak (Marija Smiljanić).
 
Očekuje se da će i kod ove opozicione liste biti ostavki, jer neki od izabranih odbornika su poslanici u republičkom i pokrajinskom parlamentu.
 
Celokupan spisak odbornika možete pogledati u galeriji.
 
 
Kako su izbori završeni usvajanjem izveštaja Gradske izborne komisije 14. jula, do 24. jula treba da bude zakazana konstitutivna sednica tako da se održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji RIK-a, što znači do 14.avgusta. 
  • Ljuba A.

    16.07.2024 07:40
    Po mojoj proceni pomera se samo za dva mesta (gradonacelnik i zamenik) a ostali su više nego bitni za vodjenje grada. Micin i Pilja su ljudi sa znanjem,nema smisla da se povuku jer profili ostalih nisu u stanju da se bore sa opozicijom. I da ,novi većnik ide umesto dine koja je predsednik skupstine pa tako 3 žene iz srema da vode skupstinu jer će joj maja biti sef kabineta a mima sekretar skupstine pa će sve tri da vedre i oblače ponovo!
  • A3

    16.07.2024 06:38
    @ Mili
    Baš tako kako vi kažete i nikako drukčije. Sadašnje švercovanje kombi stranaka je izuzetno štetno.
  • 3ća sreća

    15.07.2024 22:59
    Kreni Promeno sve miškarci, ne znam kako samo jedna zena u tih 8-9 odbornik. Yreba da bude svaka 3ća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".