Platama podelili zaposlene u gradskoj upravi

Plate radnicima sa osnovnom i srednjom školom u gradskoj upravi su smanjene, a povećane onima s fakultetskim diplomama, zbog čega sindikat planira štrajk početkom februara.
Plate radnicima sa osnovnom i srednjom školom u gradskoj upravi su smanjene, a povećane onima s fakultetskim diplomama, zbog čega sindikat planira štrajk početkom februara.

Predsednik Sindikata zaposlenih u gradskoj upravi, Lazar Škorić, kaže za Radio 021 da je Vlada Srbije uredbom ukinula stimulaciju od 20 odsto, tako da će plate onima s najnižom stručnom spremom biti samo 15.000 dinara. "Osnovna plata, na primer spremačice ili kurira, je oko 15.000 dinara. Mi smo, zaključkom Vlade Srbije, radnicima s nižim primanjima uspeli da podignemo plate za 20 odsto. Ali, na sednici Vlade od 30. decembra 2011. je ukinuta ta odluka", objašnjava Škorić.

Odgovarajući Vladi na ovakvu meru, sindikat je zatražio povećanje osnovnog koeficijenta za 100 odsto za sve zaposlene. Škorić ističe da bi i u slučaju da se zarade dupliraju, one bile ispod republičkog proseka, jer bi zaposleni sa srednjom školom mesečno primali 36.000 dinara.

Osim što su nezadovoljni kako Vlada Srbije određuje visinu zarada, sindikat je nezadovoljan i odnosom gradskih vlasti prema zaposlenima jer, ni nakon godinu dana od kada je usaglašen, kolektivni ugovor nije stupio na snagu, kaže Škorić. "Odgovor ne postoji. U pisanoj formi smo tri-četiri puta uputili zahtev za prijem kod gradonačelnika ili da on odredi ko može da pregovara sa sindikatom", kaže predsednik Sindikata zaposlenih u gradskoj upravi.

Odluka o štrajku biće donesena do 10. februara, odnosno kada zaposleni vide kolike će im biti plate.

  • Vaskez NS

    31.01.2012 14:33
    @Milan - dobra ti je primedba :-) Ja bih voleo da nam svima teče med i mleko ali to prosto ne može. Neki poslovi zarađuju, neki su plaćeni, i u toj jednoj reči je velika razlika. Prvi treba da imaju više i to je valjda logično.

    @Sonja - da li bi te onda raspon zarada od 40 puta između najniže i najviše zarade iznenadio još više ? E takav je veruj mi u privatnim firmama. I prigovora Sindikata tu nema jer mu je eksplicitno zabranjeno ("u lice rečeno") da se bavi zaradama najviših funkcija.

    Osvestite se ljudi, osvrnite se oko sebe, ovo odavno nije Titov samoupravni socijalizam.
  • Sonja

    31.01.2012 11:40
    Raspon plata od 15 000 do preko 100 000 hiljada dinara , iliti 7 puta veće od najniže i jeste nešto čime bi se sindikat trebao da bavi , tj. ako gradonačelnik nađe vremena za sindikat .
  • deda

    31.01.2012 09:30
    predlog
    Zasto se nebismo solidarisali pa svi podjednako
    podneli ovaj teret krize ,a kad dodje bolje vreme
    onda cemo da delimo "višak".Ovo sigurno nije dobro da neko zivi EU standard a neko kao u africi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti