Novi Sad među deset gradova koji su u narandžastom, Kikinda i Vršac crveni

Više od 10 gradova u Srbiji u biometeorološkoj prognozi Instituta "Batut" obeleženo je narandžastom bojom, koja označava opasne vremenske uslove.
Novi Sad među deset gradova koji su u narandžastom, Kikinda i Vršac crveni
Foto: Pixabay
Narandžastom bojom označeni su Beograd, Bečej, Palić, Zrenjanin, Novi Sad, Veliko Gradište, Smederevska Palanka, Ćuprija, Kragujevac, Kruševac, Negotin, Zaječar i Niš.
 
Istovremeno, Kikinda i Vršac označeni su crvenom bojom, koja označava veoma opasne vremenske uslove.
Prema navodima iz biometeorološke prognoze, maksimalna temperatura u Kikindi i Vršcu dostići će 38 stepeni.
 
Kako se navodi, veoma opasni vremenski uslovi predstavljaju povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotne iscrpljenosti i toplotnog udara.
Preporučuje se često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti, redovan unos tečnosti, odnosno čaša vode na 20 minuta.
 
Na svaku pojavu konfuzije, nesvestice, izrazito tople i suve kože potražiti hitnu lekarsku pomoć.
 
Kada je reč o opasnim vremenskim uslovima navodi se da je reč o vremenskim uslovima koji bi mogli da predstavljaju rizik po zdravlje, povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljive populacije (deca, trudnice, stari i hronično oboleli).
 
Kao mere zaštite navode se nošenje odeće od laganih materijala svetle boje, redovna rehidratacija tokom celog dana, kao i to da stariji teže kućne poslove obavljaju ujutru ili uveče i da ne napuštaju klimatizovani zatvoreni prostor bez preke potrebe tokom trajanja povišene spoljne temperature.
  • Nikola

    17.07.2024 18:12
    Nikola
    Skoro ceo mesec je preko 50 stepeni u Gradu i niko nista nereaguje od nadleznih uprkos apelima! Za svaku osudu i sramotu ali narod je ovo izabrao i neka se topi ko pretekne! Licno veoma tesko izguram dan za danom i ako preteknem ovog leta do sledeceg sasvim drugacije bicu organizovan i pripremljen za ove vremenske nepogode koje su postale uobicajene i opasne! Jos jednu klimu obavezno kao i samo radno vreme jer niko te nestedi nepazi ako sam nevodis racuna o sebe makar i ostao bez posla! Nista bogatiji ni soromasniji nejcu biti ali cu bar pokusati ocuvati svoje zdravlje i neizazivajuci preranu smrt od toplote.
  • Aleksa

    17.07.2024 14:30
    U hladu
    Ovo je temperatura u hladu, dok je vanka preko 50© i do 60© i to nije za vanrednu situaciju?

    Stvarno covek svasta istrpi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".