Godinu dana od oluja u Novom Sadu: Šta je sve oštećeno, a šta sanirano za to vreme?

Tačno godinu dana prošlo je od prvog od dva olujna nevremena koja su zahvatila Novi Sad, ali i veći deo Vojvodine.
Godinu dana od oluja u Novom Sadu: Šta je sve oštećeno, a šta sanirano za to vreme?
Foto: 021.rs
Prva oluja desila se 19. jula, dok je 21. jula usledilo još jedna, a šteta koja je u ta dva navrata prouzrokovana bila je ogromna. 
 
Život je na teritoriji Vojvodine, usled posledica nevremena, izgubilo četvoro ljudi: jedanaestogodišnji dečak u Novom Sadu, žena u Kovačici, a u razmaku od nekoliko dana i stariji čovek i njegov trinaestogodišnji unuk u Bačkoj Palanci.
 
Materijalna šteta bila je velika, a gradske i pokrajinske vlasti bile su prinuđene da usled vanrednih okolnosti izdvoje milione dinara za sanaciju štete. 
Gradske službe su, prema brojnim svedočenjima građana, oluje dočekale iznenađene i nesnađene.
 
Većina učesnika ankete portala 021.rs, sprovedene krajem jula prošle godine, bila je nezadovoljna reakcijom nadležnih na dva nevremena koja su pogodila Novi Sad. Najveći broj građana odgovorili su da nisu zadovoljni reakcijom nadležnih u otklanjanju posledica nevremena, ocenivši je kao "katastrofalnu".
 
Više od trećine glasova otišlo je na odgovor da reakcija nije bila katastrofalna, ali da je sve moralo bolje da se uradi. Tek petina je rekla da je zadovoljna reakcijom nadležnih.
 
  
 
Vlada Srbije donela je, nakon oluja, odluku o proglašenju elementarne nepogode usled jakog olujnog vetra, grada i kiše prouzrokovanu klimatskim promenama. Nakon toga donela je niz uredbi kojom se reguliše državna pomoć građanima za uklanjanje štete prouzrokovane olujom.
 
Zbog velikih posledica nastalih usled olujnih nevremena, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je proglasio vanrednu situaciju na teritoriji grada.
Kolika je bila šteta?
 
Kako bi se sumirala šteta nastala širom Novog Sada pre tačno godinu dana, portal 021.rs obratio se gradskim službama sa pitanjima šta je oštećeno i šta je do sada urađeno.
 
Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada za 021.rs kažu da su prošlogodišnja nevremena pričinila veliku materijalnu štetu, kako na javnim objektima, tako i na objektima porodičnog i kolektivnog stanovanja.
 
Kada je reč o javnim objektima, navode da je tokom tih dana oštećeno osam zdravstvenih ustanova, više od 20 osnovnih i deset srednjih škola, kao i više od 30 vrtića na teritoriji grada.
 
  
 
Takođe, oštećeni su i sportski objekti Spensa i na Sajmištu, kulturne ustanove, objekti na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i objekti socijalne i dečije zaštite, pijace, groblja, kao i dva verska objekta. Oštećena je i saobraćajna signalizacija, autobuske nadstrešnice i drugo.
 
"Oštećeni su i objekti i stvari u privatnoj svojini građana Grada Novog Sada. Građani su podneli više od 3.500 prijava o oštećenjima na objektima, odnosno na krovovima zgrada i kuća, na fasadama objekata, kao i na više stotina oštećenih vozila i drugo", navode iz grada.
 
  
 
Ističu i da su neposredno nakon prestanka nevremena sve gradske službe bile na terenu i radile na otklanjanju posledica nevremena, postupajući po prioritetima.
 
"Najpre su se otklanjale posledice nevremena u situacijama gde je moglo doći do ugrožavanja života građana, zatim se radilo na obezbeđivanju prohodnosti puteva, a nakon toga su svi raspoloživi kapaciteti Grada Novog Sada stavljeni na raspolaganje Elektrodistribuciji Novi Sad, u cilju osposobljavanja elektroenergetske mreže. Potom se pristupilo drugim intervencijama, kao i sanaciji oštećenja javnih objekata", rekli su oni za 021.rs.
 
Iz Gradske uprave za komunalne poslove dodaju da ne raspolažu podacima koliko je materijalne štete do današnjeg dana sanirano.
 
  
 
Zeleni fond Novog Sada velikim delom uništen
 
Iz JKP "Gradsko zelenilo" kažu za 021.rs da su oluje nanele ogromnu štetu drveću na teritoriji Grada Novog Sada.
 
U dva udara uraganskih oluja, kako ističu, oboreno je oko 3.000 stabala na javnim zelenim površinama, dok je na 7.500 stabala došlo do oštećenja.
 
"U velikom broju slučajeva stradala su odrasla stabla sa razgranatom krošnjom, ali je oboren i veliki broj mladih stabala", navode oni.
 
  
 
Sa sanacijom se, dodaju, počelo odmah nakon prve oluje 19. jula, tokom noći.
 
"U prvim danima bilo je neophodno da se osposobe gradske saobraćajnice, pristupi bolnicama, domovima zdravlja, i drugim javnim institucijama. Radnici 'Gradskog zelenila' radili su na sanaciji štete na zelenilu u školama i vrtićima, koji su bili prioritet kako bi školska godina počela nesmetano i kako bi deca u dvorištima bila bezbedna", ističu iz ovog preduzeća za 021.rs.
 
  
 
Paralelno sa tim, dodaju, sanirali su se i gradski parkovi koji su jedno vreme bili zatvoreni za posetioce, kao što su plaža Štrand ili Dunavski park. 
 
"Nakon devet dana saniran je i otvoren prostor Štranda. Zatim su otvoreni parkovi Novi park, park Bistrica 1 i park Bistrica 2, Molinarijev park, nakon toga otvoreni su i Dunavski park, Limanski i Futoški", podsećaju oni. 
 
Dodaju da su potom sanirane štete i na ostalim javnim površinama u gradu, kao što su polomljena stabla i panjevi, kao i orezivanje drveća.
 
Iz "Gradskog zelenila" dodaju da je u periodu od 19. jula do 18. oktobra urađeno više od 4.500 intervencija.
 
"Odvezeno je više od 3.000 kamiona sakupljenog biootpada, a bilo je skoro 6.000 poziva i prijava građana. Sanacija oštećenja realizovana je tokom leta, a obnova zelenila pokrenuta je početkom novembra, kada počinje zimski period mirovanja vegetacije", poručuju oni za 021.rs.
 
  
 
Kreiran je i Plan rekonstrukcije javnih zelenih površina koji se odnosi na period do 2027. godine, kojim je neophodno nastaviti orezivanje krošnji, kao i sadnja novih sadnica.
 
"Od novembra prošle do aprila tekuće godine, u periodu mirovanja vegetacije, posađeno je više od 2.600 stabala. Sadnja će biti nastavljena na jesen, nakon ulaska vegetacije u proces mirovanja. Programom sanacije i obnove zelenila predviđeno je da se do 2027. posadi 6.000 sadnica", ističu iz "Gradskog zelenila".
 
  
 
Koliko je novca izdvojeno?
 
Kako navode iz grada za 021.rs, za saniranje štete na javnim objektima u Novom Sadu je deo sredstava izdvojen iz budžeta grada, a deo iz pokrajine. Pojedina preduzeća su deo oštećenja sanirala i iz sopstvenih sredstava.
 
Vladinom uredbom o državnoj pomoći za saniranje štete nastale na porodičnim tambenim tokom olujnih nevremena jula 2023. godine Ministarstvo za javna ulaganja je građanima isplaćivalo pomoć na račun.
 
"Tako je do danas na teritoriju Grada Novog Sada isplaćeno skoro 117 miliona dinara i to za 1.487 primaoca pomoći", navode iz uprave grada.
 
  
 
Dodaju da je Vlada imala i uredbu o pomoći za saniranje oštećenih stambenih zgrada, te je do danas na teritoriji Novog Sada isplaćeno više od 37 miliona dinara u ovu svrhu, i to za 151 stambenu jedinicu.
 
"Imajući u vidu da Ministarstvo za javna ulaganja još uvek vrši isplatu državne pomoći svim primaocima, odnosno stambenim zajednicama čiji su predmeti pravnosnažno okončani, ukazujemo da navedena visina sredstava koja je isplaćena od strane Ministarstva, kao i broj primaoca pomoći, nije konačan", ističu iz gradske uprave za 021.rs.
 
Kako iz Pokrajinske vlade za 021.rs kažu, sredstva za sanaciju štete obezbeđena su iz više fondova pokrajinskih sekretarijata.
 
Tako je iz razdela Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu izdvojeno 500 miliona dinar, a najveći deo, odnosno 250 miliona, dodeljeno je Gradu Novom Sadu.
Opština Bačka Palanka je iz istih sredstava za sanaciju štete dobila 100 miliona dinara, dok su po 50 miliona dobili Sremska Mitrovica, Šid i Ruma.
 
Iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je 75 miliona dinara dodelila Direkciji za robne rezerve Autonomne pokrajine Vojvodine, i to 50 miliona za nabavku građevinskog materijala i 25 miliona dinara za nabavku agregata.
 
Iz Pokrajinske vlade ističu i da su sredstva u iznosu od 50 miliona dinara za nastale štete u drugim opštinama opredeljena putem stalne ili tekuće državne rezerve.
 
"Takođe je zaključeno da će se sredstva za saniranje nastale štete na objektima škola opredeliti i putem Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice-prijavom na konkurs koji je bio u toku", dodali su oni u odgovoru za 021.rs.
 
  
 
U međuvremenu, Ministarstvo informisanja i telekomunikacije nedavno je najavilo da će građani ubuduće dobijati obaveštenja putem SMS poruka o poplavama, bujicama, olujama i zemljotresima.
 
Kako je navedeno, u saradnji sa MUP-om, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uvodi sistem za upozoravanje od nevremena kojim će obaveštavati građane na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim vremenskim uslovima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije.
 
"Po uzoru na pojedine evropske države, uskoro i kod nas sistem za upozoravanje od jakog nevremena. Kako bi se makar i delimično predupredile razorne posledice superćelijske oluje, zemljotresa ili poplava, građani će neposredno pre samog nevremena, putem SMS-a, biti upozoreni na vremenske neprilike", saopšteno je iz tog ministarstva.
 
Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka, gde se ovakav sistem primenjuje od 2019. godine nakon velikih požara u Atini.
  • Osteceni

    21.07.2024 13:58
    Reseno
    Na zgradi kojoj je tokom oluje odleteo krov Grad je uz Best gradnju sanirao posledice. Stanari to sami ne bi nikad resili. Nisam politički aktivan ni opredeljen, samo činjenice iznosim. Hvala za učinjeno.
  • RadeNS

    19.07.2024 17:28
    Ipak i jedna pohvala
    Evo, da ne bude samo kuđenje, moram da pohvalim Gradsko zelenilo da je u Tolice Milana posadilo dve nove sadnice na mestu oborenih, a u Ulici devet Jugovića, gde nije ni bilo drveća, zasadili su petnaestak lepih stabala. Jeste da ih ne zalivaju, pa sam ja “Kičma trans” tako što vučem kofe vode iz svog kupatila, ali ipak - hvala im i za ovo!
  • Kaja

    19.07.2024 16:28
    Šta je bilo sa stanom u soliteru na Bulevaru cara Lazara? Da li im je popravljen krov?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".