U kafićima uopšte neće biti muzike?

Udruženje ugostitelja Novog Sada narednih dana će zvanično zatražiti od grada da promeni nedavno donetu odluku o visini dozvoljene buke u lokalima u stambenim zgradama, koja na snagu stupa u sredu.
Udruženje ugostitelja Novog Sada narednih dana će zvanično zatražiti od grada da promeni nedavno donetu odluku o visini dozvoljene buke u lokalima u stambenim zgradama, koja na snagu stupa u sredu. Kako kažu, ovim propisom se potpuno stišava ne samo muzika nego i svaki zvuk.

Izmene odluke o kućnom redu koje propisuju da dozvoljeni nivo buke u ugostiteljskim objektima ne sme biti veći od zvuka okoline, odnosno oko 35 decibela, stupiće na snagu u sredu. Inspekcija neće momentalno krenuti u strogu kontrolu, jer većina ugostiteljskih objekata nije imala vremena da obavi neophodna merenja i pribavi izveštaj o dozvoljenoj visini buke.

U Gradskoj upravi zasad nemaju komentara o žalbama ugostitelja, dok se inspekcija sprema da u narednom periodu krene u kontrolu lokala. U gradskim službama ne preciziraju kada će krenuti u kontrole i kažu da će to naknadno biti saopšteno, jer će sačekati da ugostitelji usklade rad sa novom odlukom, koja je prvenstveno doneta da bi se sprečila buka iz lokala u noćnim satima. Praktično, u lokalu će moći da bude i jačina zvuka od 200 decibela, ali već u stanu pored njega buka ne sme biti viša od 45 decibela. Kako kažu u inspekciji, oni koji su dobro izolovani moći će normalno da puštaju muziku.

Novosadski ugostitelji se ovoj odluci protive jer, kako oni navode, zvuk od 35 decibela je jačina normalnog razgovora i teško da se tako može nešto postići. "Razumemo grad i građane koji se žale jer imamo kolega koji krše sve norme u visini buke, ali mislimo da je trebalo staviti ograničenje na 50 do 60 decibela, što je zvuk ulice kojom prolazi saobraćaj. Ovako, ako ostane 35 decibela, nećemo moći ni muziku da puštamo jer većina ugostitelja nema sredstava da ugradi dobru izolaciju, a i mnogi lokali su u iznajmljenim prostorima", priča za "24 sata" predsednik novosadskih ugostitelja Dragan Stanojević.

  • Branka

    24.12.2019 21:45
    Užas
    U Švajcarskoj je posle 22h zabranjeno tuširanje u stanu, jer stvara buku koja smeta komšijama.... Sve je podredjeno zaposlenom porodičnom čoveku.... Ovde se titra neradnicima, turbo folkerima, novopečenim bogatašima... Ko je pošten, rinta, živi za porodicu, u ovoj Srbiji je kažnjen... Nije ni čudo što ljudi odlaze... Zakon nije isto za sve, ne primenjuje se kako treba, sudski sporovi se vuku, do smrti...
  • Marijana

    02.02.2012 11:58
    Napokon!!!!
    Podržavam odluku gradskih vlasti. Imam jako puno problema sa kafićem koji se nalazi ispod mog stana. Nekad do 3-4 sata ujutru nema spavanja, krevet mi vibrira od lupanja basova a tek što se izbora muzike tiče...to je posebna priča i izabrane ekipe koja navraća u dotični lokal. Dosta mi je više natezanja sa komunalnom policijom!!!! Koji nisu sposobni da reše ni jedan problem !!!!
  • D.

    01.02.2012 11:11
    Hm... meni kafici nikad i nisu bili za glasnu muziku. Ako odem da sednem negde sa drustvom, onda volim i da ih cujem sta pricaju, a ako idem da djuskam uz muziku, za to sluze klubovi sa glasnom muzikom (koji su izolovani ili na mestu gde mogu da pustaju glasno). Nikad nisam mogla da razumem tonu kafica koji su iznikli, a u svakom slicna muzika i to nenormalne jacine. Uz to i malo mesta, jedva da se okrenes, ventilacija skoro da ne postoji... Ja ne vidim gde je tu dobar provod, ali ok, svako ima svoje... A ne vidim ni problem kafica da naprave dobru izolaciju, zar to ne bi trebalo da bude normalno, a ne da ih teraju ovakvim zakonima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".