Javna rasprava o nadležnostima Vojvodine

U Ustavnom sudu Srbije danas će biti održana druga javna rasprava povodom predloga za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

U Ustavnom sudu Srbije danas će biti održana druga javna rasprava povodom predloga za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Poziv za javnu raspravu je upućen predstavnicima Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije, koja je donosilac zakona, predstavnicima poslaničke grupe DSS-NS, koja osporava njegovu ustavnost, kao i eminentnim stručnjacima, naučnim i javnim radnicima. Na javnu raspravu su pozvani: akademik Tibor Varadi, profesor Pravnog fakulteta u Nišu Predrag Dimitrijević, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta UNION Bogoljub Milosavljević i docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu Svetozar Čiplić, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Učesnici prve javne rasprave, koja je održana 23. novembra, izneli su suprotstavljene ocene o usklađenosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti pokrajine Vojvodine sa Ustavom Srbije. Predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Vlatko Ratković tvrdio je da je taj zakon u saglasnosti s Ustavom i da predstavlja "primenu i konkretizaciju ustavnih normi o autonomnoj pokrajini". Predstavnik predlagača Branislav Ristivojević kazao je da je zakon neustavan, jer ne može da utvrđuje nadležnosti pokrajine, već samo da ih poveri, a utvrđuje ih Republika Srbija.

Zakon o nadležnostima i Statut pokrajine Vojvodine usvojeni su u Skupštini Srbije 30. novembra 2009. Prema odredbama zakona, trebalo je da Vojvodina do kraja 2011. preuzme 153 nadležnosti, ali je zbog ekonomske krize ovaj proces usporen, pa je dosad osnovala Razvojnu banku, preuzela gazdovanje Nacionalnim parkom "Fruška Gora", kao i nadležnosti u oblasti životne sredine.

  • 666

    01.02.2012 09:35
    naravno,
    gradjani vojvodine ce ponovo biti stavljeni pred svrsen cin!
    zasto bi oni nas bilo sta piali?
    mi smo ih izabrali pa se oni osecaju kao vesnici naroda !
  • Jazz

    01.02.2012 09:08
    Najbolje bi bilo da gospoda iz DSS-a i NS-a gledaju šta i kako rade njihove članovi i da Vojvodini ostave ono što je njeno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".