"Zakon o nadležnostima u okviru Ustava"

Pred Ustavnim sudom Srbije danas je održana druga javna rasprava povodom inicijative Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.
Pred Ustavnim sudom Srbije danas je održana druga javna rasprava povodom inicijative Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije za ocenu ustavnosti Zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine.

Akademik Tibor Varadi je u raspravi ocenio da je Zakon, čije su odredbe u inicijativi osporene, u okviru Ustava. On je kazao da postoje dva poimanja Vojvodine - kao opasnosti, odnosno zamke i kao normalnosti. "Ustav posmatra Vojvodinu kao normalan deo Srbije, deo normalnosti. Važno je da Ustav ne nastoji da ograniči prava Vojvodine već postavlja pravilo da se ta prava ne mogu ograničavati", rekao je Varadi.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Stevan Lilić rekao je da nije mogao da u Zakonu nađe nešto što bi bilo protivustavno kako u proceduralnom, tako i u sadržajnom smislu. On je naveo da je AP Vojvodina neotuđivi deo Srbije i da nema mesta tendenciji koju su naveli podnosioci incijative da se Zakonom i Statutom omogućava stvaranje države u državi.

DSS i NS su krajem decembra 2009. godine predale Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti Zakona o prenosu nadležnosti Vojvodini i Statuta pokrajine, donetih krajem novembra te godine. Predstavnici DSS i NS su tada ocenili da su ta dva akta nezakonita i neustavna jer "doprinose neravnopravnosti" građana Srbije i "otvaraju mogućnost separatizma".

  • ne secam se da je Ustavni sud

    01.02.2012 17:10
    ovako reagovao pre vise od 20 g.
    Da li je pred Ustavnim sudom Srbije bila ovakva rasprava sta je Ustavno a sta ne

    Kada je i odneto sve iz Vojvodine,ukinut Statisticki zavod, preneto sve u Srbiju kao sto je vojvodjanski ziro-racun PIO sa svim svojim PUNIM FONDOVIMA
  • ZoranNS

    01.02.2012 14:19
    DSS i NS su živeli i žive od sukoba
    Pod vlašću DSS i NS je Srbija najviše izgubila, nisu kadri da čitaju i prate svetsku politiku, uvek su bar za 100 godina u zaostatku.
  • Кики

    01.02.2012 13:49
    Јел' друга страна само ћутала?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Otvoreno 53. Brankovo kolo

U Karlovačkoj gimnaziji, otvoreno je 53. Brankovo kolo, a ta manifestacija je ove godine posvećena proslavi 200 godina od rođenja Branka Radičevića.

Poboljšan kreditni rejting Novog Sada

Agencija za procenu kreditnog rizika na svetskom finansijskom tržištu, "Moody's Investors Service", odlučila je da Gradu Novom Sadu poboljša kreditni rejting na Ba2 "pozitivni izgledi".