Ostavljeno na izvol'te: Medicinski kartoni i drugi osetljivi podaci svima dostupni na Iriškom vencu

Osetljiva medicinska dokumentacija ostavljena je na izvol'te - na Iriškom vencu, u nekadašnjem bolničkom kompleksu za plućne bolesti.
Tamo se u potpuno neobezbeđenom i otključanom objektu nalazi arhiva sa osetljivim ličnim i medicinskim podacima. Na pitanje kako je to moguće - od tri instituta koja su za ovu arhivu odgovorna, N1 nije dobio odgovore.
 
Medicinski kartoni, istorije bolesti, izveštaji lekara, dijagnoze, terapije, medicinski otpad, sve to, umesto kao strogo čuvana arhiva, stoji u neobezbeđenom, otključanom objektu kompleksa nekadašnje bolnice za plućne bolesti i svima je dostupno.
"Podatke koji se odnose na same pacijente, dakle to su lični podaci, JMBG-ovi, takođe lekarski izveštaji sa onkologije, itd. To su svi podaci, koji su zakonom zaštićeni", kaže pokrajinski poslanik iz redova Stranke slobode i pravde Milan Vasiljević.
 
I ovaj slučaj je realna ilustracija stanja u našoj zemlji, upozorava nekadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i advokat Rodoljub Šabić.
"Nekoliko odredbi predviđa i prekršajnu odgovornost. Mislim da su kazne do tri miliona dinara za ustanovu koja takve podatke učini dostrupnim nekom", kaže Šabić za N1.
 
 
Foto: Screenshot (N1)
 
Potpuno nezaštićeno na gomili stoje i ugovori o javnim nabavkama.
 
"U tim dokumentacijama koje su sortirane po određenom redosledu postoji gomila takođe ličnih podataka, a postoji 'mali milion', može se reći, blanko menica, koje su po zakonu o izvršenju i obezbeđenju verodostojne isprave i sigurno da neko može da proba i to da zloupotrebi. Dakle, ima javnih nabavki iz 2014, 2013, 2015. godine, takođe ima foldera gde piše 2023. godina, gde piše 2022. godina, itd", objašnjava Vasiljević.
 
Kako je rekao Šabić, reč je o nečemu što ne sme da se događa.
 
"To vrlo često za konsekvencu ima zloupotrebu, ali što nezavisno o spekulacijama o zloupotrebama ne sme da se događa", kaže Šabić.
 
Svako ko osetljive podatke i podatke o ličnosti učini dostupnim trećim licima bez zakonskog osnova čini krivično delo i postoji više nego dovoljno indicija da se u tom slučaju angažuje i javno tužilaštvo, zaključuje Šabić, ali sumnja da će nadležni reagovati.
  • Bogdan

    30.07.2024 12:18
    Taj objekat je do relativno skoro bio zaključan, svi prozori celi i nikako nije bilo moguće ući. Kada sam pre par meseci prolazio pored video sam da su sva vrata obijena, pola prozora polupano i sve razbacano. Mislim da je vece krivicno delo provala u obezbedjen objekat nego to sto se u njemu nalazi medicinska dokumentacija. Mozda je propust bolnice sto nije postavila i obezbedjenje kako bi zastitilo objekat od provale. A čak i taj koji je ušao u objekat počinio je krivično delo bez obzira sto je objekat otvoren (da ne kazem obijen).
  • Fuj49

    28.07.2024 18:41
    Važan je samo litijum
    Važno je da sistem, koji ne postoji, nije zakazao.
  • Liman

    28.07.2024 18:12
    Pravo pitanje je zbog čega je naš zdravstveni sistem digao ruke od ovog kompleksa. Ova bolnica je odlično funkcionisala i trebalo bi je aktivirati, možda dograditi. Priča se da je to na crkvenom zemljištu, pa i SPC bi konačno mogla da uradi nešto korisno i da napravi pravu, dobro opremljenu bolnicu. Imaju para da to urade, neka stipendiraju doktore i svi bi im bili zahvalni. Mogu da naprave dom za stare, dok za hendikepirane, odmaralište za decu, ima dosta mogućnosti. Ovako bacaju na odežde, džipove, zlatni nameštaj i besmislene ogromne manastirske konake koji ni u srenjem veku nisu bili puni monaha, a sad zvrje prazni. Bilo bi dobro znati kakav je status tog kompleksa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti