FOTO Skulptura "Oblak" do kraja godine u Kineskoj četvrti: Evo kako će izgledati

Skulptura "Oblak" trebalo bi do kraja godine da bude postavljena u Kineskoj četvrti, a procenjeno je da će njena izrada koštati oko dva miliona dinara sa obračunatim porezima.
Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" objavila je tender za izradu i postavljanje ove skulpture koja se sastoji iz dva dela - noseće konstrukcije i oblaka. Postavka je planirana u parteru između objekata Menze, Biroa i Radionice.
 
Skulptura "Oblak" biće napravljena po vajarsko-arhitektonskom rešenju Branislava Nikolića izabranom na konkursu prošle godine.
Statua će se sastojati od fabričkog dimnjaka i gornjeg dela oblaka koji izlazi iz dimnjaka, simbolično predstavljajući industrijski spomenik.
 
Postament, odnosno baza, biće visine pet metara i biće napravljena od čeličnog lima. To će biti stub noseće konstrukcije gornjeg dela skulpture, odnosno oblaka. 
Kako piše u projektnoj dokumentaciji, gornji deo skulpture predstavlja oblak sačinjen od nekoliko loptastih formi od terakote koje se međusobno prožimaju. Ova forma se oslanja na postament i praktično izlazi iz njega.
 
Predviđeno je da sa svojom bazom, postamentom, bude povezana preko kosog čeličnog nosača ugrađenog u unutrašnjost oblaka. 
 
  
Foto: Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture
 
Ističe se i da skulpturu treba adekvatno osvetliti sa nekoliko reflektora postavljenih u pod ili na okolne objekte, a sve u dogovoru sa nadležnim institucijama.
Rok za dostavljanje ponuda je 6. avgust, nakon čega će se znati i ko će izraditi skulpturu.
  • /

    30.07.2024 11:02
    /
    cemu sluze srpske akademije umetnosti.
    zatvorite ih
  • Nizina

    30.07.2024 09:05
    Za Karlovac
    Pošto liči na grožđe....
  • svasta

    29.07.2024 21:05
    Kakva bre fondacija kulture, zar to nije zavrseno, ugaseno? katastrofa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti